Portal:Anarkism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anarkism
Anarchy-symbol.svg
Portalen för anarkismrelaterade artiklar
Anarkism är en bred rörelse med flera underliggande teorier. Trots sitt namn är inte anarkism samma sak som anarki och kaos. Istället är anarkister ofta inriktade på lokal direktdemokrati som även skall gälla över ekonomin. Ordet "anarkism" härstammar från grekiskans ant archos vilket betyder "utan härskare"

Läs mer...
Anarkistiska inriktingar
Anarkismen är knappast enhetlig, den innehåller individualism och kollektivism, kompromisslös aktionism till icke-våld, primitivster och civilisationsförespråkare. Den är spretig och olika anarkister håller inte alltid med varann. Vi ska försöka reda ut skillnaderna och samordna anarkismrelaterade artiklar i denna portalen. Här är några grenar inom anarkismen:
Redigera
Historiska händelser
Det finns vissa händelser genom historien som varit direkt anarkistiskt eller starkt anarkistiskt influerad eftersom många anarkister varit inblanade i händelseförloppet. Händelserna är ofta i samband med kritiska skeden i historien såsom den sociala revolutionen under spanska inbördeskriget och haymarketmassakern.

Redigera
Portal
  • 1 juni 2006 - En artikel som listar anarkister har startats. Hjälp gärna till att utöka den och skriv artiklar där det finns röda länkar.
  • 29 maj 2006 - Nu har en mall för anarkist-relaterade stubbar tagits fram. En stubbe markeras med {{anarkismstub}}, eller {{@stub}}
  • 29 maj 2006 - Hjälp till! Eftersom portalen är nystartad så borde vi just nu arbeta med att:
  • hitta, identifiera, kategorisera och skapa artiklar om olika anarkister
  • utöka befintliga artiklar om anarkister som bara är stubbar
  • skapa en portalmall och snygga till "mall:anarkism"
  • snygga till portalens utseende. Exprementera gärna fram ett nytt utseende
  • lägga in anarkist-relaterade artiklar här som finns på Wikipedia men som inte omnämns på portalen
  • 29 maj 2006 - Portalen startas

Redigera
Vald person inom anarkism
Emma Goldman

Emma Goldman är en viktig förgrundsfigur inom anarkafeminism . Emma Goldman blev känd för sina anarkistiska texter och tal. Hon hade en viktig roll i utvecklandet av anarkismen i USA och Europa under första halvan av 1900-talet och spelade en betydande roll för pacifismen inom anarkismen tillsammans med Lev Tolstoj.


Läs mer... Redigera
Uppmärksammade anarkister
Joe Hill
Med den historia och alla förgreningar som finns inom anarkismen finns det många personer som genom åren bidragit till dess utveckling och fortlevnad. Författare finns i många olika former som alla gett sin del för anarkismens utveckling fram till idag. De mest kända är ryssar som Peter Kropotkin och Michail Bakunin och italienare som Errico Malatesta och Alfredo M. Bonanno. Eller varför inte svenska syndikalisten Joe Hill som avrättades i USA 19 november 1915 av den amerikanska staten.

Under 1800-talet och tidigt 1900-tal var anarkistiska feminister framstående i kampen för sina rättigheter. Personer som satt extra avstamp i historien är Emma Goldman och RFSU-grundaren Elise Ottesen-Jensen.


Läs fler...
Redigera
Portaler

Afrika · Akvariefiskar · Amerika · Arkeologi · Symbolen för utmärkta portaler Arkitektur · Symbolen för utmärkta portaler Astronomi · Bilsport · Symbolen för utmärkta portaler Danmark · Datorspel · Djur · Djurparker · Symbolen för utmärkta portaler EU · Europa · Finland · Frankrike · Symbolen för utmärkta portaler Fåglar · Georgien · Golf · Göteborg · Symbolen för utmärkta portaler Helsingborg · Irland · Ishockey · Island · Italien · Kina · Kroatien · Lund · Mars · Matematik · Musik · Symbolen för utmärkta portaler Natur · Portugal · Rock · Religion · Samhälle · Symbolen för utmärkta portaler Scouting · Serbien · Skåne · Spanien · Språk · Symbolen för utmärkta portaler Stockholm · Sverige · Sydamerika · Teknik · Tyskland · Växter · fler…