Portaldiskussion:Huvudsida/Arkiverad 031122

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Jag retar mig på att det stå Europeiska istället för Europas regenter här på huvudsidan, men jag är väldigt nöjd med att de i huvudtaget ÄR på huvudsidan. Går det att göra något åt det, tycker ni? Maria

Jag ändrar det. Den fjättrade ankan

Nu verkar länkarna till vikipedier på andra språk ha försvunnit helt - när, och varför?

Gunnar Gällmo 11 oktober 2003 kl.20.17 (CEST)

OM SPRåKLÄNKARS UTRYMMESKRAV:

"Den fjättrade ankan" (som, om man knackar på hans namn, visar sig vara inte svensk vikipedist utan fransk tidning; fast han skriver ändå hygglig svenska) säger nedan att 4-5 rader språklänkar blir för mycket.

Om man ställer in Explorer på den mellersta av fem möjliga bildstorlekar fyller länkarna nu två påbörjade rader, med gott om utrymme kvar på den andra; men då dessa rader står både överst och nederst på sidan blir det fyra, fast med bara halva informationsinnehållet.

Om man lägger till esperanto och latin, och kanske några språk till, blir det fortfarande - med samma bildstorlek - två påbörjade rader. Om man struntar i att fördubbla dessa får man alltså in fler språklänkar på halva nuvarande antalet rader.

Varför jag har svårt att se utrymmesvinsten med att inte ha dem med.

Förutom, som sagt, att både danska, norska och finska vikipedierna är mindre isolationistiska än söte bror, dvs vi.

Gunnar Gällmo (som inte hinner logga in i dag och meddelar namnet så här i stället).

BETRÄFFANDE LÄNKAR TILL ANDRA VIKIPEDIER:

Med tanke på utrymme borde väl ett större antal språk på ett ställe inte vara mer skrymmande än ett mindre antal på två?

Jag roade mig också med att kolla de närmaste grannspråkens huvudsidor. Både danska, norska och finska vikipedierna har länkar till fler språk än vi - inklusive latin och esperanto, som faktiskt båda uppfyller kravet på att tillhöra "de stora europeiska språken" (och som dessutom båda används inom riket).

Om det inte kommer några tyngande argument emot bör åtminstone de två läggas in igen. (I gengäld räcker det som sagt om listan finns på en plats, så blir utrymmeskravet ändå mindre än nu.)

Gunnar Gällmo 8 september 2003 kl.20.15 (CEST)

Räknat i antal personer som kan tala eller förstå latin eller esperanto så kan de knappast räknas till "de stora europeiska språken". Den fjättrade ankan 8 september 2003 kl.22.12 (CEST)
Jag tycker vi borde ha en länk till esperanto (eo) på huvudsidan. Kan vi inte byta ut exempelvis za (nedersaxiska?) mot eo? Sen så undrar jag vad problemet består i, varför kan vi bara ha ett begränsat antal språklänkar? Plaudite 8 september 2003 kl.22.55 (CEST)
Visst kan vi ha ett obegränsat antal språklänkar. Men ska vi ha med alla språk så blir det 4-5 rader, och det tycker jag är för mycket. En rad med språklänkar, till våra grannländers språk samt de stora språken engelska, tyska (som ju dessutom är grannland), franska och spanska tycker jag är ett rimligt urval. Vilket urval vore bättre? Eller skall vi ha 4-5 rader med språklänkar till alla möjliga omöjliga språk? Den fjättrade ankan 9 september 2003 kl.00.24 (CEST)
Det jag syftade på var att när man försöker redigera huvudsidan kommer det upp en dold kommentar på engelska som säger att snälla ha inte för många språk här. Är det någon från engelska eller meta som försöker påverka oss i detta? Plaudite 9 september 2003 kl.20.50 (CEST)

Klickar man på "zhuang" kommer man till det som på engelska huvudsidan benämnes "plattdüütsch", vilket torde vara riktigare. Kan någon kunnig ändra?

Jag tycker nog att esperanto och latin är ganska lågt priorierade, båda är språk för entusiaster och de hittar nog sina sidor ändå. Vikigare är då att länka till de vanligaste invandrarspråken vi har i Svegige. Finska och spanska är med, sedan gissar jag på bosniska, kurdiska och arabiska. Alla språk bör naturligtvis finnas med från någon undersida. Sven Eriksson 9 september 2003 kl.21.10 (CEST)

Borde inte Poesi finnas med på huvudsidan? mhn 26 juli 2003 kl.15.22 (CEST)

Kör hårt! Plocka gärna bort något tråkigt samtidigt också, så att sidan inte bara växer. Rent generellt så är folk lite för rädda att ändra på saker och ting. Ju mer man ändrar desto bättre. Såvitt jag vet så har ingen ännu lyckats ändra för mycket. :) E23 26 juli 2003 kl.20.49 (CEST)

Tycker att antalet språklänkar är överdrivet, tre rader språklänkar blir lite fett, hur ofta används länkar till baskiska, Zhuang, mfl ganska udda språk som ju ändå har länkar till sig från den engelska? Dan Koehl 9 juni 2003 kl.17.33 (CEST)

Har rensat lite enligt principen att endast språken i våra grannländer plus de stora europeiska språken är med nu. Den fjättrade ankan 11 augusti 2003 kl.18.23 (CEST)
Zhuang = Lågtyska, det är något fel i översättningen. Den fjättrade ankan 10 juni 2003 kl.00.58 (CEST)

Jag tycker att språklänkarna är mycket bra - de visar på potentialen i projektet. Men de kanske tar för mycket utrymme. Dessutom: om man klickar på dem märker man snabbt att svenska Wikipedia faktiskt har hunnit en bit - se t.ex. tyska de:Poesie. mhn 27 juli 2003 kl.05.49 (CEST)


Diggar också färgerna. Men jag tycker också att vi gott kan ändra dem ibland, bara för att få uppleva just den lilla nya känslan då och då. det innebär att alla måste ibte vara nöjda med färgval och sånt nu (min erfarenhet är att till slutt blir de grått eller gräddfärgat när ingen längre orkar säga emot.

Låt alltså hellre de som gillar starka färger få ha dem ett tag, byt sen efter en månad till nåt mer pastellartat (tyckte också det var störtsnyggt i början) osv. Nu finns en väl fungernade och logisk arkitektur i länkarna, och man får en snabb och bra överblic, låt det vara så. MEN, mitt stalltips, låt ALLA få sin vilja fram och låt en smak råda konsekvent i en viss tid och byt sedan.

På det viset finns utrymme för flera smaker, man hinner inte tröttna, sidan ger ett intryck av att uppdateras ofta, och man får lite variation.

Alltså ändra inte nu, utan om en viss tid, och då med ett helt annat koncept.

Är det inte en strålande idé? Dan Koehl 5 juni 2003 kl.22.19 (CEST)

Jämfört med de andra wikipediorna så har svenska Wikipedia den klart snyggaste layouten! Mycker mer färggrann än de andras, också! Den fjättrade ankan 5 juni 2003 kl.03.18 (CEST)

Jag tycker inte om de starkare färgerna, ändrat dem sen i förrgår? Tycker ljusa färger som på den franska [1] ser bättre ut. Bara min åsikt. Annars, layouten har ju fått ett jättelyft, bra jobbat! --Dexter 5 juni 2003 kl.12.26 (CEST)
Det är bara den blåa färgen som jag gjort starkare (lika stark som den gula, fast i en ljusare blå färg), de röda och gula är desamma. Sedan har jag lagt till Aktuellt med grön färg, samma styrka som den röda. Jag tycker det är bättre med lite starkare färger, de franska och danska ser alldeles för glåmiga ut. Den fjättrade ankan 5 juni 2003 kl.22.31 (CEST)
Och jag tycker ni båda har rätt, så snälla för en gångs skull stå på er och försök inte komma överens, för sidans färgval måste inte se likadant ut, det kan gärna få ändras lite då och då. klara starka färger ibland, pastell ibland, det är helt ok. Dan Koehl 5 juni 2003 kl.23.53 (CEST)

Jämfört med den gamla huvudsidan är denna nya version ett lyft, men (ett stort men) färgerna är skrikiga och en lite ljusare (lättare, mer pastellaktig kalla det vad ni vill) hade gjort sig mycket mycket bra. Annars så upplägget klart logiskt det tar inte lång stund att hitta det man söker för tillfället. Dock känns det som den engelska Wikipedians placering av de olika språken är bättre. Något att tänka på kanske? // Andreas

10.000 articles, that's great! Congratulations from the German Wikipedia! --Kurt Jansson

Arrak och punsch[redigera wikitext]

Jag letar efter information om arrak och punsch. Finns det någon som har material som skulle platsa i detta eminenta verk i ämnet? --Erik

Wikipedia:Gammal huvudsida arkiverad (Gammal diskussion ligger under Wikipediadiskussion:Gammal huvudsida arkiverad)