Portaldiskussion:Huvudsida

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Hela huvudsidan nu tillgänglig i mobilvyn[redigera wikitext]

Vill informera om att mobilvyn för huvudsidan sedan ett par dagar nu har samma innehåll som "stationärdatorvyn" (tidigare syntes bara två rutor i mobilvyn; "Utmärkt artikel" och "Aktuella händelser"). På tillräckligt stora skärmar är layouten densamma, men vid en skärmbredd på 800px eller mindre hamnar de två kolumnerna under varandra och ges hela bredden.
--JohanahoJ (diskussion) 6 januari 2019 kl. 18.49 (CET)

Klotter i artikelsammanfattningar[redigera wikitext]

Det är inte helt ovanligt att det klottras i de utvalda artiklarnas sammanfattningar (som är väldigt synliga här på huvudsidan) och det tar ibland en god stund (exempel) innan det upptäcks och åtgärdas då det är långt färre som bevakar dem än huvudartiklarna. Skulle det vara möjligt att på Senaste ändringarna och i bevakningslistor märka upp redigeringar på de här sidorna? /Autom (diskussion) 1 mars 2019 kl. 09.00 (CET)

Dåligt, dåligt[redigera wikitext]

Varför är det aldrig någon som kollar blurben som kommer upp om "utmärkt artikel" på huvudsidan? Enligt den är Håkan Jeppsson ordförande i Malmö FF, problemet med det är att Jeppsson hastigt och oväntat avled förra året, vilket tydligt framgår av artikeln om honom, och enligt artikeln om Malmö FF efterträddes som ordförande av en man vid namn Anders Pålsson. Faktakolla ALLTID vad som kommer att komma upp på huvudsidan, och utgå inte bara från att allt här i världen är helt statiskt, och aldrig förändras... Thomas.W talk 28 juni 2019 kl. 09.12 (CEST)

ViJag kan bara beklaga. Tack för ditt påpekande. Artikeln är nu uppdaterad. / Anhn (diskussion) 28 juni 2019 kl. 09.26 (CEST)
Det som visas på huvudsidan är inte, som man kanske kunde tänka sig, artikelns inledning, utan ligger på en separat sida. I det här fallet Wikipedia:Utvald artikel/Malmö FF, som man alltså också måste hålla uppdaterad. Jag tog tillsvidare bort uppgiften om ordförande därifrån, tillsammans med ekonomisk information som inte gärna heller kan vara aktuell. Thomas.W får gärna själv faktakolla kommande ”utmärkt”-innehåll på huvudsidan. Det finns ingen som har i uppgift att göra det, och ingen som kan beklaga mer än någon annan. /NH 28 juni 2019 kl. 09.56 (CEST)
På sidan Wikipedia:Utvald artikel/samtliga#Idag kan man se sammanfattningarna som kommer att ligga i utmärkt-artikel-rutan respektive dag. Boⅰⅵᴇ (🖉) 28 juni 2019 kl. 11.19 (CEST)
Vore det bra att sist i inledningen på de utvalda artiklarna i en HTML-komentar ange adressen till sammanfattningen och uppmana till uppdatering också där? Sammanfattningen innehåller väl i huvudsak uppgifter ur inledningen och det är väl där folk i första hand uppdaterar ändrade uppgifter (förhoppningsvis också i brödtexten, men jag har ofta sett att man inte gjort det). HTML-kommentarer syns väl inte i VE, hur kan man få ett meddelande i den? Och för dem som ändrar bara i faktarutan och därmed inte tittar tillräckligt långt i artikeln? --LPfi (diskussion) 28 juni 2019 kl. 11.46 (CEST)
Dessa ingresser är dåligt kontrollerade och underhållna. Det var ett skäl till Veckans tävling i våras, Wikipedia:Veckans tävling/Portalingresser 2019, vilket ledde till att en skribent förbättrade 53 portalingresser på bokstäverna F och G. Förfarandet tyder på att så gott som alla portalingresser kan behöva förbättras. Jag är dock tveksam till att utlysa flera "tävlingar" eftersom intresset var så pass klent. Jag är heller inte så säker på att en HTML-kommentar hjälper upp situationen, men varför inte pröva. Deryni (diskussion) 28 juni 2019 kl. 11.50 (CEST)
Tack för klargörande info om strukturen bakom "utmärkt artikel" som jag inte var medveten om. Jag har (med anledning av Thomas.W:s påpekande) enbart uppdaterat artikeln Malmö FF och har inte kollat om fler artiklar behöver uppdateras, t.ex. "Utvald artikel"-resumén som jag var omedveten om. Jag ändrade beklagandet ovan till ett personligt sådant - artikeln Malmö FF har haft över 35 000 visningar sedan Jeppssons frånfälle och jag beklagar att ingen av dessa gjort en enkel uppdatering eller anmält på "Anmäl ett fel". Men ett tips kan kanske vara att den som aktualitetsuppdaterar med dödsfall i en personartikel gör en koll "Sidor som länkar hit", där detta tips även riktas till mig själv då jag gjorde några småjusteringar i Jeppssons artikel i samband med hans frånfälle. Allt gott önskar Anhn (diskussion) 28 juni 2019 kl. 12.03 (CEST)
Förtydligande: Det var alltså så att både själva artikeln Malmö FF samt ingressen för utvald artikeln saknade aktualitetsuppdatering map Jeppssons frånfälle, och jag korrigerade själva artikeln och ingenting annat. / Anhn (diskussion) 28 juni 2019 kl. 12.26 (CEST)
En enkel åtgärd är kanske att förtydliga, på huvudsidan, hur man redigerar själva puffarna. Det brukar vara svårt att få folk att göra saker på Wikipedia, det går liksom inte till så att någon bestämmer vad andra ska göra, så om man tycker att det är ett ofta återkommande problem att puffarna på huvudsidan är dåligt uppdaterade kanske vi ska överväga att bara visa sådana för artiklar om ”stabila” ämnen. Men för min del tycker jag inte det är ett särskilt mycket större problem att huvudsidan är dåligt uppdaterad än att artiklarna är det. /NH 28 juni 2019 kl. 14.59 (CEST)

Aktuella händelser - Pågående[redigera wikitext]

Världsmästerskapet i rugby 2019. 87.140.111.165 19 september 2019 kl. 10.04 (CEST)

Länk till Topp 100 nånstans på huvudsidan?[redigera wikitext]

Jag inser att "allt" inte kan få plats på huvudsidan och att avvägningar måste göras för att behålla läsbarhet osv, men undrar om man någonstans på förstasidan skulle kunna lägga länk till Topp 100. Jag tycker den är spännande och nästan som en liten nyhetsapp att se vad som är mest läst på Wikipedia. Ett förslag kunde vara att ha den som en sistapunkt under "Aktuella händelser", för det som kommer högt upp i Topp 100 är ofta det som är aktuellt, även om det ibland är lite annat perspektiv (t.ex. vilken artist som varit med i På Spåret osv). / hälsn Anhn (diskussion) 27 september 2019 kl. 06.55 (CEST)

Jag skulle föredra en länk på Anslagstavlan. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 27 september 2019 kl. 07.20 (CEST)
Bra förslag. Jag tycker den passar under Aktuella händelser. (Idag nås den inom tre klick från startsidan: Wikipedia -> WP:Statistik -> topp 100.)Tomastvivlaren (diskussion) 27 september 2019 kl. 19.26 (CEST)
Nu la jag in den på försök under "Aktuella händelser". Kan vi ha den där på försök något dygn? Tomastvivlaren (diskussion) 26 oktober 2019 kl. 00.29 (CEST)

Finländska namnsdagar[redigera wikitext]

På huvudsidan syns dagens namnsdagar i formen (Sverige) och (Finland), vilket är aningen missvisande visavi Finland. De namnsdagar som syns på huvudsidan är inte Finlands namnsdagar i allmänhet utan svenska namnsdagar i Finland. I Finland finns officiellt fyra namnsdagslistor: finska, svenska, samiska och ortodoxa. Jag föreslår att man på huvudsidan preciserar detta genom att inom parentesen skriva t.ex. (finlandssvenska) eller (svenska (Finland)). --Migro (diskussion) 8 november 2019 kl. 19.54 (CET)

Hur får man kontakt med administratörer som raderar värdefullt material?[redigera wikitext]

Tänker att nu hon mailadress borde finnas där man kan vidareutveckla sina synpunkter samt få goda råd Planark (diskussion) 25 november 2019 kl. 17.02 (CET)

Här hittar du alla administratörer. Jag antar att det går att skicka e-post till alla. Men det är lika lätt att skriva på användarens sida. Eller använda sig av WP:BOÅ ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 9 december 2019 kl. 08.34 (CET)

Kontaktperson[redigera wikitext]

Önskar att få en kontaktperson som kan ge mig råd och dåd. Finns redan etablerade möten mellan administratörer och wiki-folk? Folk som kan ge kvalitativ kritik? Planark (diskussion) 25 november 2019 kl. 17.40 (CET)

Det finns både värdar och faddrar här på wikipedia. Och här hittar du träffar som wikipedianer gör. Om du har fler frågor kanske du kan få hjälp på Wikipedia:Wikipediafrågor. ✍️(skrivet av:) GeMet(användare:) 💬  den 9 december 2019 kl. 08.40 (CET)