Prästgårdsparken i Östra Sallerup

Prästgårdsparken i Östra Sallerup
Modell_Prästgårdsparken_Östra_Sallerup.jpg
Modell av trädgården sedd norrifrån, Kulturhuset i Östra Sallerup
Plats
TypRenässanspark
PlatsÖstra Sallerup, Hörby kommun
LandSverige
Administration
Föreningen Jens Henrikssons Minne
YtaNärmare fem hektar
Grundad1680-talet
GrundareJens Henriksson
Övrigt

Prästgårdsparken i Östra Sallerup är en renässanspark i Östra Sallerup i Skåne.

Jöns Henriksson (1622–1689), tidigare Jens Henrichsen, präst i Östra Sallerup och Långaröd, anlade en parkanläggning strax söder om Östra Sallerups kyrka omkring 1680. Den förföll efter hans död 1689 och området växte igen.

Prästgårdsparken är 260 x 220 meter stor, uppemot fem hektar, och är indelad i fyra kvarter. I nordvästlig-sydöstlig riktning mot dammen i den nordvästliga kvarteret och kyrkans torn går en bred promenadväg på en huvudaxel. I det sydvästra kvarteret finns stenar utlagda till åtta–nio meter höga bokstäver som utläses "CAROLVS XI MONARCHA SVECIÆ" ("Karl XI Sveriges kung"). Det sydöstra kvarteret är en öppen yta med 24 planteringsbäddar i två cirklar, med en yttre diameter på 90 meter. De två norra kvarteren har stora dammar, som använts för odling av fisk. I dammen i det nordvästra kvarteret finns en fyrkantig holme, där det ursprungligen stått ett lusthus.

På 1920-talet började en lärare vid Östra Sallerups kyrkskola att frilägga stenar i det sydvästra kvarteret med hjälp av frivilliga skolpojkar. Bokstäverna rensades från jord, mossa, gräs och buskar.

Parkens ursprungliga utseende är inte känt, men huvuddragen är bevarade från parkens tillkomst. Sedan början av 1990-talet har parken restaurerats i regi av Föreningen Jöns Henrikssons minne.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]