Hoppa till innehållet

Prince of Persia

Från Wikipedia
Prince of Persia
Prince of Persia 1 - Macintosh - Starting screen.png
Information
OriginaltitelPrince of Persia
År1989
UtvecklareBrøderbund
Utgivare
GenrePlattformsspel
Antal spelareEnspelarspel
FormatDOS
Super Nintendo Entertainment System
Amstrad CPC
Sega Mega Drive
PC Engine
ZX Spectrum
Mac OS
Amiga
Nintendo Entertainment System
iOS
Mega-CD[1]
Sega Master System[2]
SAM Coupé
Sega Game Gear
Klassisk MacOS
Arbetslag
SpeldesignJordan Mechner
SpelfigursdesignRiverhillsoft
Distribution
Europa3 oktober 1989
Japan1990
USA1990

Prince of Persia är ett plattformsspel utgivet av Brøderbund 1989.[3] Spelet gjordes ursprungligen för Apple II men har konverterats till många andra format: Atari ST, Amiga, Commodore 64, Amstrad CPC, Macintosh, DOS, NES, Game Boy, SNES, Sega Master System, Sega Mega Drive, ZX Spectrum och SAM Coupé.

Spelets handling är förlagd till Persiska riket. Shahen är på krigståg, och den ondskefulle vesiren Jaffar planerar att tillskansa sig tronen och gifta sig med den vackra prinsessan. Han har fängslat henne och givit henne en timmes ultimatum: giftermål eller döden. Spelaren får i uppdrag att rädda prinsessan innan timmen har förlupit och döda Jaffar.

Spelet släpptes ursprungligen till Apple II 1989, och portades 1990 till Amiga, Atari ST och MS-DOS. 1992 hade konsolmarknaden ökat ordentligt, och versioner av spelet till Master System, Mega CD, NES och Game Boy. Även en version med förbättrad grafik släpptes till Macintosh. En helt omgjord Super NES-version släpptes också 1992, och en Mega Drive-version kom 1993. Spelet portades även till Game Boy Color 1999. Javavarianter till mobiltelefoner började dyka upp under det tidiga 2000-talet. Då spelserien återuppväcktes i och med Prince of Persia: The Sands of Time, lades en upplåsbar version av originalet in i Macintoshversionen av spelet. Även i Gamecubeversionen är det möjligt att låsa upp originalet, genom att koppla ihop det med Game Boy Advance och utföra ett visst uppdrag i Game Boy Advance-versionen.

SAM Coupé-versionen, som släpptes 1992, är unik eftersom den programmerades inofficiellt med hjälp av grafik som kopierats pixel för pixel från Amigaversionen. Även om datorn hade en väldigt liten marknad släpptes konverteringen tack vare dess höga kvalitet, och det faktum att den inte skulle innebära höga utvecklingskostnader. Konverteringen skapades av Chris White, och innehåller ett antal unika buggar.

Versionen för Commodore 64 är, liksom versionen för ZX Spectrum, inofficiell och släpptes 2011. Den bygger på versionen för Apple II.

Super Nintendo-versionen är också unik. Förutom att spelets grafik blivit uppgraderad, har spelet 20 banor istället för originalets 13, och de banor som finns kvar sedan tidigare är förändrade på olika sätt. I spelet finns även bosstrider, där vissa av bossarna inte är vanliga svärdfäktare. Den här versionen utvecklades av NCS och släpptes av Konami.

Titel Utvecklare Plattformar Först utgivet
Prince of Persia Brøderbund Apple II, Apple Macintosh, DOS, Amiga, Atari ST, Master System, Mega CD, Game Boy,

Game Boy Color, NES, SNES, Sam Coupé, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Commodore 64

1989
Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame Brøderbund Apple Macintosh, MS-DOS, SNES 1994
Prince of Persia 3D Red Orb Entertainment Windows, Dreamcast 1999
Prince of Persia: The Sands of Time Ubisoft Playstation 2, Gamecube, Xbox, Windows, och Game Boy Advance 4 november 2003
Prince of Persia: Warrior Within Ubisoft Playstation 2, Gamecube, Xbox, och Windows 2 december 2004
Prince of Persia: The Two Thrones Ubisoft Playstation 2, Gamecube, Xbox, och Windows 1 december 2005
Prince of Persia: Revelations Ubisoft Playstation Portable 6 december 2005
Battles of Prince of Persia Ubisoft Nintendo DS 7 december 2005
Prince of Persia Ubisoft Playstation 3, Xbox 360, och Windows 2 december 2008
Prince of Persia: The Forgotten Sands Ubisoft Playstation 3, Xbox 360, Wii Playstation Portable, och Windows 18 maj 2010
  1. ^ Redump.org.[källa från Wikidata]
  2. ^ Sega8bit.com, läs online.[källa från Wikidata]
  3. ^ Daniel Ahlin, Martin Padu, Andreas Petersson (9 september 2009). ”Elektroniska spel i tidningsfältet”. Linköpings universitet. sid. 36. http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:278721/FULLTEXT01.pdf. Läst 18 februari 2021. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]