Máxima av Nederländerna

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Prinsessan Máxima)
Hoppa till: navigering, sök
Máxima
Drottning Máxima i Hamburg 2015
Nederländernas drottning
Regeringstid 30 april 2013–
Företrädare Claus von Amsberg
(Nederländernas regentgemål)
Gemål Willem-Alexander av Nederländerna
Barn Catharina-Amalia
Alexia
Ariane
Personnamn Máxima Zorreguieta Cerruti
Far Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini
Mor Maria del Carmen Cerruti Carricart
Född 17 maj 1971 (45 år)
Buenos Aires, Argentina

Máxima av Nederländerna, född Máxima Zorreguieta Cerruti 17 maj 1971 i Buenos Aires, Argentina, är sedan den 30 april 2013 drottning av Nederländerna. Innan dess var hon prinsessa av Oranien. Hon är sedan 2002 gift med kung Willem-Alexander av Nederländerna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vapen

Máxima är dotter till Jorge Horacio Zorreguieta Stefanini och Maria del Carmen Cerruti Carricart. Hon växte upp i stadsdelen Barrio Norte i Buenos Aires och har två bröder och en syster. Hon har även tre halvsystrar. Hennes far var statssekreterare under den argentinska militärdiktaturen och president Videla. Hon gick i den tvåspråkiga skolan Northlands och tog studenten 1988. Hon studerade sedan på det katolska universitetet i Buenos Aires. Därefter arbetade hon på olika banker i New York.

Drottning Máxima lärde känna Willem-Alexander genom en träff i Spanien, och 30 mars 2001 offentliggjordes deras förlovning. Hon fick nederländskt medborgarskap den 17 maj 2001 och hon gifte sig med Willem-Alexander i Nieuwe Kerk i Amsterdam 2 februari året därpå. Tillsammans har de prinsessorna Catharina-Amalia (född 7 december 2003), Alexia (född 26 juni 2005) och Ariane (född 10 april 2007).

Willem-Alexander och Máxima i Vita huset.

Hennes far uteslöts från att vara med vid bröllopet på grund av sin bakgrund som statssekreterare under militärjuntan i Argentina. Beslutet togs av dåvarande drottning Beatrix. Máxima har som medlem av det nederländska kungahuset behållit sin katolska tro, även om kungahuset är protestantiskt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]