Drottning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Drottning (olika betydelser).
Drottningkronan, Lovisa Ulrikas krona som fortfarande representerar hustrun till Sveriges kung vid de mest formella ceremonier såsom bröllop eller begravningar

Drottning är en kunglig titel som syftar på en kunglighet av kvinnligt kön, alternativt är benämning på en hona hos vissa insekter:

I överförd bemärkelse används ordet också om framgångsrika och uppmärksammade kvinnor inom vissa ämneskategorier, till exempel skönhetsdrottning, skiddrottning, sexdrottning, nattklubbsdrottning.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet drottning är femininum av drótt, vilket ursprungligen var en ledare för krigsmakten (se även drots), samt av betydelsen ’människoskara’ och speciellt ’folket kring tronen’, ’hirden’. Drottens ledare under kungen hette dróttseti – en hirdpreses –, ett ord som senare utvecklades till drots.[1]

Ordet drottning förekommer endast i nordiska språk. Det tyska ordet för drottning, Königin, är helt enkelt femininum av König ("kung"), och det engelska queen är besläktat med det svenska ordet kvinna. På flera romanska språk är både ordet för "drottning" och ordet för "kung" besläktade med ord för att härska.

Regerande drottning[redigera | redigera wikitext]

Drottning Kristina var en svensk regerande drottning.

Drottning är en titel för en kvinnlig monark, det vill säga en statschef som sitter på livstid. Den manliga motsvarigheten är kung. Väljs statschefen för en begränsad tid, brukar han eller hon benämnas president. Ett land som har en drottning eller kung som statschef kallas kungarike eller monarki.

Svenska språket brukar inte göra skillnad på en regerande drottning (som drottning Kristina) eller en som är gift med en kung (drottning Silvia).

Trontillträde[redigera | redigera wikitext]

En regerande drottning kan antingen väljas till eller ärva tronen. Väljs hon, kallas statsskicket valrike. Ärvs tronen kallas det arvrike. Ulrika Eleonora önskade efter sin bror Karl XII:s frånfälle regera i Sverige som "arvdrottning", men hennes begäran underkändes av det kungliga rådet och hon valdes istället till "drottning av Sverige".

Titlar[redigera | redigera wikitext]

En regerande drottnings gemål bär titeln prins. Även regentens söner tituleras i en arvmonarki prins och regentens döttrar tituleras prinsessa. Den av regentens barn eller barnbarn som står närmast i tur att ärva tronen tituleras kronprins eller kronprinsessa, och den näst närmsta har historiskt kallats arvprins eller arvprinsessa, men om den närmaste tronarvingen är ett syskon till regenten eller någon på annat sätt besläktad i sidled, används inte alltid en sådan titel. Vanligtvis brukar syskon till en regent tituleras prins eller prinsessa.

Även andra titlar på kvinnliga monarker förekommer.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alla Sveriges drottningar, Åke Ohlmarks, Almqvist & Wiksell Förlag, Stockholm 1973 ISBN 91-20-04795-9 s. 7