Promenade-Abenteuer

Från Wikipedia

Promenade-Abenteuer är en polkamazurka utan opusnummer av Johann Strauss den yngre (dock förmodligen komponerad av Josef Bayer). Ort och datum för första framförandet är okänt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den 2 maj 1901 gav Operahuset i Berlin en dubbel sagoföreställning. Först spelades Engelbert Humperdincks sagoopera Hans och Greta, sedan följde världspremiären av Johann Strauss balett Aschenbrödel, som var ofullbordad vid tiden för hans död 1899. Samma dag som premiären stod det att läsa i tidningen Vossische Zeitung: "För första gången. Aschenbrödel. Balett i tre akter (efter en historia av A. Kollmann) av H. Regel. Musik av Johann Strauss. Koreografi av Emil Graeb. Musikarrangemang av J. Bayer. Dirigent: Kapellmästare Dr Karl Muck". Det skulle dröja nästan åtta år innan baletten sattes upp i Wien, då med Felix Weingartner som dirigent på Wiener Hofoper den 4 oktober 1908.

I Vossische Zeitung stod det även att "akt I var helt komponerad av maestron, liksom de större numren i de två sista akterna". Efter Strauss död bad hans änka Adèle balettchefen Josef Bayer att fullborda baletten utifrån de kvarlämnade skisserna och utdragen. Hon var emellertid inte vidare nöjd med Bayers resultat som enligt henne inte levde upp till hennes döde makes höga standard.

Baletten är en samtida omarbetning av den klassiska sagan om Askungen där handlingen utspelas i varuhuset 'Die vier Jahreszeiten'. Sju separata orkesterverk sammanställdes utifrån musiken (Aschenbrödel-Walzer, Tauben-Walzer, Probirmamsell, Promenade-Abenteuer, Liebesbotschaft-Galopp, Aschenbrödel-Quadrille och Piccolo-Marsch) men det har visat sig omöjligt att avgöra om de gjordes av Strauss eller Bayer. Det enda som är säkert är att klaverutdragen till två av styckena (Liebesbotschaft-Galopp och Promenade-Abenteuer) utfördes av Rudolf Raimann (1861-1913).

Om polkan[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 4 minuter och 49 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (Sidan 133) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 11 på CD nr 51.