Prosument

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Prosument (engelska: prosumer) är ett begrepp som är sammanslaget av orden professionell, eller producent, och konsument.[1] Begreppet beskriver hur en aktör producerar för eget behov samtidigt som det som den producerar kan konsumeras av andra, inte på en köp- och säljmarknad men på en öppen informationsmarknad med en oändlig mängd länkar och möjligheter vilka skapas av aktörerna på informationsmarknaden. Begreppet myntades av Alvin Toffler i sin bok The Third Wave (i svensk översättning Tredje vågen) som kom ut 1980.[2]. Bokens titel syftar till att den första vågen är jordbrukssamhället och den andra är industrisamhället. En prosument producerar för egen konsumtion men inte på samma sätt som en gång i det västerländska jordbrukssamhället. En prosument producerar heller inte för en marknad som i industrisamhället, under vilken begreppen producent och konsument mejslats fram och ställts i kontrast mot varandra. De så kallade prosumenterna brukar sägas vara en av den digitala konvergens- och deltagarkulturens[förtydliga] viktiga delar.[1]

Användare[vilka?] av begreppet menar att det sker en sorts återgång till att aktörerna på olika marknader producerar för sin egen konsumtion. Konsumenterna blir i allt högre grad involverade i produktionen och blir prosumenter. Till exempel skapar konsumenter sina egna semesterresor och förvaltar sin ekonomi med hjälp av internet. Kunskap produceras till exempel genom skriva artiklar i Wikipedia eller genom att skapa och delta i olika expertforum. Filmer produceras och läggs upp på Youtube där de också kan konsumeras.[förtydliga] Egen energi kan produceras med solceller eller mindre vindkraftverk och överskottet kan fördelas för att återfås vid behov.

Som marknadsföringsterm[redigera | redigera wikitext]

Prosument används också som marknadsföringsterm för ett kundsegment, framför allt inom elektronikområdet.

I kundsegmentet återfinns entusiaster, som har större krav då de köper en viss produkt än den genomsnittlige konsumenten. Produkten faller ofta inom en hobby som personen i fråga är villig att investera rikligt med tid och pengar i, men som inte ingår i personens förvärvsarbete. Den efterfrågade utrustningen hamnar därför någonstans mellan vanliga konsumentprodukter och professionella produkter i funktionalitet, kvalitet och pris. Bland annat marknaderna för kameror och videokameror har väldefinierade segment för prosumenter. Dessa produkter kallas även semi-professionella.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Lenemark Christian, red (2012). Litteraturens nätverk: berättande på Internet (1. uppl.). Lund: Studentlitteratur. sid. 173. Libris 12504570. ISBN 9789144076751 
  2. ^ Pihl, Christofer; Wahlqvist, Evelina (23 juni 2010). Prosumers, aktörer i gränslandet mellan konsument och producent. Arkiverad från originalet den 19 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100819033516/http://modearkivet.se/?p=2893. Läst 1 juli 2010.