Psalm 21

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Psalm 21
(Psalm 21)
GenrePsykologisk thriller, Skräck
RegissörFredrik Hiller
ProducentThabo Malmén,
Fredrik Hiller
ManusFredrik Hiller,
SkådespelareJonas Malmsjö,
Per Ragnar
OriginalmusikChrister Christensson
ProduktionsbolagKrejaren Dramaproduktion
Premiär2010
Speltid95 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Psalm 21 är en svensk skräckfilm som utspelar sig i norrländsk miljö från 2010 i regi av Fredrik Hiller. Filmen hade publikpremiär i Sverige den 5 november 2010.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Prästen Henrik Hornéus har alltid följt sin fars fotspår, men en dag bestämmer han sig för att lämna den norrländska byn för att istället börja predika för en församling i Stockholm. Men Henrik plågas fortfarande av sitt förflutna i form av hemska syner och mardrömmar - som handlar om hans sedan länge döda mor. När han får beskedet att hans far dött under mystiska omständigheter beger sig Henrik till sin hemort för att närvara vid begravningen och samtidigt försöka söka svar. I sin hemstad möts han av en sektliknande församling, och ju mer han gräver i det förflutna - desto aggressivare blir demonerna.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Psalm 21 är skriven och regisserad av skådespelaren Fredrik Hiller, som med denna film debuterade som regissör. Filmen finansierades helt med privat kapital. Religion och barndomstrauman är centrala teman i Psalm 21, som utspelar sig i jämtländska Borgvattnet. Huset filmen spelas in i finns i Hållnäs (norra Uppland)

Om titeln[redigera | redigera wikitext]

Psalm 21 syftar inte på någon psalm i psalmboken utan på Psaltaren. Det centrala är dessa ord: "9 Din hand skall nå alla dina fiender; din högra hand skall träffa dem som hata dig.

10 Du skall låta dem känna det såsom i en glödande ugn, när du låter se ditt ansikte. HERREN skall fördärva dem i sin vrede; eld skall förtära dem.

11 Deras livsfrukt skall du utrota från jorden och deras avkomma från människors barn."[1]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://sv.wikisource.org/wiki/Bibeln_1917/Psaltaren#21_Psalmen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]