Pseudovektor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vinkelhastigheten (röd) som pseudovektor. Då rotationen är moturs är vektorn enligt konvention riktad uppåt
Högerhandsregeln för en kryssprodukt

En pseudovektor (eller axiell vektor) är inom vektoralgebra en vektor vars tecken ändras vid skifte mellan höger- och vänsterorienterat koordinatsystem.[1] Beteckningen pseudovektor kommer sig av att den inte som en ”vanlig”, ”verklig” vektor har sin orientering (med avseende på vilken ända som är startpunkt respektive ändpunkt) entydigt definierad. Storleken är definierad och riktningen är given som parallell med en viss axel, medan valet av koordinatsystem – alltså en konvention - avgör orienteringen. Pseudovektorerna kallas därför också axiella vektorer, i motsats till polära vektorer. Till exempel är en pseudovektor resultatet av en kryssmultiplikation av två polära vektorer.

Ett fysikaliskt exempel: när en vev dras skapas ett vridmoment som beror på vevarmens längd och kraftens storlek. Det är lämpligt att beskriva vridmomentet som en vektor med samma riktning som vevaxeln, men bestämningen av vad som är vektorns startpunkt och ändpunkt är en fråga om överenskommelse.

En vanlig konvention är att fastställa ett högersystem och då kan högerhandsregeln tillämpas, vilken innebär att kryssprodukten av a och b är riktad som tummen om a har pekfingrets riktning och b är riktad längs långfingret enligt bilden till höger.

Exempel på pseudovektorer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ RP Feynman: §52-5 Polar and axial vectors Arkiverad 1 juni 2011 hämtat från the Wayback Machine. från kapitel 52: Symmetry and physical laws, i: Feynman Lectures in Physics, Vol. 1