Quirinalpalatset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Quirinalpalatset har hyst påvar, kungar och presidenter.

Quirinalpalatset (italienska: Palazzo del Quirinale) är idag det officiella residenset för Italiens president. Palatset ligger på Quirinalen, en av Roms sju kullar.

Palatset byggdes 1583 av påve Gregorius XIII, som påvligt sommarresidens. Den användes också för konklaver i samband med påveval. Det fungerade som påvens residens, och hyste officiella representanter för Kyrkostaten fram till 1870. I september 1870 föll det som återstod av Kyrkostaten. Fem månader senare (1871) blev Rom den nya huvudstaden i det nya Konungariket Italien. Palatset ockuperades under invasionen av Rom, och blev det officiella kungliga residenset för Italiens kungar, även om några av monarkerna egentligen bodde i sina egna privata bostäder i andra städer. Monarkin avskaffades 1946, och palatset blev då tjänstebostad och arbetsplats för presidenterna i Republiken Italien.

Fasaden är formgiven av Domenico Fontana. Kapellet är ritat av Carlo Maderno. Det innehåller fresker av Guido Reni, men den mest berömda fresken är Välsignande Kristus av Melozzo da Forlì i trapphuset.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Quirinalet, 6 mars 2012.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Quirinal Palace, 8 augusti 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]