Melozzo da Forlì

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Självporträtt

Melozzo da Forlì, även Michelozzo degli Ambrogi, född 1438 i Forlì, Italien, död 8 november 1494 i Forlì, var en italiensk målare som från 1476 var verksam i Rom.

Hans verk omfattar fresker och beställningsverk för påvestolen. En mängd andra verk har på tvivelaktiga grunder tillskrivits honom.

Han var troligtvis lärling till Piero della Francesca och tog även intryck av den vid hovet i Urbino verksamme nederländaren Justus van Gent. Bevittnade berättelser över honom finns först, då han arbetade i Rom för påven Sixtus IV räkning och redan befann sig på höjden av sin förmåga. Då Sixtus grundlade Accademia di San Luca, upptogs Melozzo som en av de första ledamöter. Hans huvudarbete var Kristi himmelsfärd, målad 1472 på beställning av kardinal Riario, Sixtus IV brorson, i koret till kyrkan Santi Apostoli i Rom. När koret 1711 nedbröts och ombyggdes, räddades några fragment av denna målning till St. Peters sakristia, framställande 3 apostlahuvud och 11 ungdomliga änglafigurer, musicerande och sjungande. Förkortningen av figurerna nedifrån, som sedan genom Correggio blev så vanlig, beundrades som en stor nyhet, särskild av Vasari. Vidare finns i behåll en 1477- 80 av Melozzo målad fresk, vilken nu finns i Vatikanens galleri, framställande Sixtus IV med sina nepoter, 6 karakteristiska porträttfigurer under en rik arkitektur med mästerligt perspektiv. Slutligen utförde han 1474 eller 1475 även en följd av bilder, för ett biblioteksrum i hertigens av Urbino palats, framställande den vetenskapliga odlingen. Av dessa bilder, som antas ha varit 7, finns 2 i Berlin och 2 i Londons nationalgalleri. De är målade i olja, vilket tyder på inflytande från det samtidiga nederländska måleriet samt förklaras därigenom, att Justus van Gent samtidigt med Melozzo arbetade i Urbino för palatsets dekoration. Flera tavlor, som tillskrivits Melozzo är utförda av hans lärjunge Marco Palmezzano.


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Melozzo da Forlì, 1904–1926.