Stiftsgården i Rättvik

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rättviks stiftsgård)
Hoppa till: navigering, sök
Stiftsgården med Enhetens kapell
Interiörbild från Enhetens kapell, annandag jul 2006

Stiftsgården i Rättvik, stiftsgård tillhörande Västerås stift, belägen vid Rättviks kyrka.

Rättviks gamla klockargård överläts av Rättviks församling i december 1945 till Stiftelsen Stiftsgården i utbyte mot att församlingshemmet i Rättviks centrum där Stiftsgården hade inlett sin verksamhet 1942 överlämnades till församlingen. Den grundläggande renoveringen och iordningställandet av gården tog flera år och invigningen ägde rum först den 5 april 1952.

Stiftsgården är världens näst största kristna lägergård[källa behövs], efter Taizé. Dagliga bönetimmar och mässor firas i Stiftsgårdens eget kapell, Enhetens kapell. Många av Västerås stifts kurser förläggs hit. Ett omfattande ungdomsarbete bedrivs också och många konfirmandgrupper, främst från Västerås stift men även från andra delar av Sverige åker hit på konfirmandläger. Stiftsgården i Rättvik har blivit förebild för andra stifts stiftsgårdar. Biskop John Cullberg invigde Stiftsgården. Nuvarande föreståndare är Nils Arne Åberg.

Enhetens kapell med altaret i centrum är öppen för besök och andakt. Kapellet är ritat av arkitekt Jerk Alton och invigdes 1981. På korväggen hänger ett krucifix som är ritat av Jerk Werkmäster och tillverkat av Nittsjö keramikfabrik. En takkrona och en ljusbärare är utformade av Thomas Hellström. Tre gånger per dag ringer klockan till andakt.

Litteratur om gården[redigera | redigera wikitext]

  • Jonson, Jonas & Larsson, Rolf; Mötesplats till glädje, 1992

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]