Kapell (byggnad)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Kapell.
Skogskapellet, inom Skogskyrkogården i Stockholm.
Kapell från 1400-talet i Police i Pommern.

Ett kapell är en kyrkobyggnad i mindre format, antingen fristående eller del av ett större komplex, exempelvis sidokapell i en större kyrka. Ett kapell är antingen avsett för gudstjänster i allmänhet eller för ett särskilt ändamål, såsom begravningskapell (fristående på eller i anslutning till en begravningsplats, grav- och dopkapell, i regel delar av större kyrka). Även privata gudstjänstlokaler, såsom slottskapell, benämnes kapell. Många av väckelserörelsens och frikyrkorörelsens byggnader benämnes också kapell.

Beteckningen (medeltidslatin capella "kort kappa") härrör från den plats där den helige Martins av Tours kappa förvarades. Ordet har sedan överförts till mindre andaktsrum i profana byggnader (borgar, slott etc.), till avskilda delar av kyrkobyggnader (kor- och sidokapell, dop- och gravkapell etc.) liksom mindre kyrkor vid vallfartsorter eller olika slag av institutioner (skolor, stiftsgårdar etc.).

När ett kapell fungerat som annexkyrka har tillhörande upptagningsområde ibland kallats kapellförsamling. Föreståndaren för en kapellförsamling kallades kapellan, senare omvandlat till kaplan, en titel som motsvarar dagens komminister.

Kranskapell[redigera | redigera wikitext]

Kranskapell är benämningen på ett av flera små kapell som utgör en krans vid absiden eller koravslutningen på en kyrkobyggnad.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]