Rödvingad blåsmyg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rödvingad blåsmyg
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Red winged wren MR walk 3 email.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Blåsmygar
Maluridae
Släkte Malurus
Art Rödvingad blåsmyg
M. elegans
Vetenskapligt namn
§ Malurus elegans
Auktor Gould, 1837
Utbredning
Red-winged Fairy-wren Map.png
Hitta fler artiklar om fåglar med

Rödvingad blåsmyg[2] (Malurus elegans) är en fågel i familjen blåsmygar inom ordningen tättingar.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Rödvingad blåsmyg ser ut som och är nära släkt med brokblåsmyg och blåstrupig blåsmyg, men den betraktas som en egen art eftersom inga mellanformer har rapporterats där utbredningsområdena överlappar. Hanen och hona är mycket olika. Hanen får under häckningen en fjäderdräkt med glänsande färger, med en nästan självlysande silvrigt blå färg på hjässan, runt öronen och övre delen av ryggen och röda skuldror. Detta kontrasterar mot en svart strupe, gråbruna stjärt och vingar och blek underdel. Hanar som inte häckar, honor och ungfåglar har övervägande gråbrun fjäderdräkt. Hanarna kan dock ha enstaka svarta fjädrar.

Utbredning och status[redigera | redigera wikitext]

Rödvingad blåsmyg förekommer enbart i sydvästligaste Western Australia.[3]Rödvingad blåsmyg är vanlig i en del mindre områden, men de observationer som gjorts visar på minskande antal. IUCN kategoriserar arten som livskraftig.[1]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Rödvingad blåsmyg äter främst insekter och har en smal spetsig näbb som är lämplig för att leta fram dem i små håligheter. Den söker sin föda i skydd av snårig buskvegetation i fuktigare skogar som domineras av trädet Eucalyptus diversicolor, alltid när något den kan gömma sig under om ett rovdjur skulle närma sig.

Liksom andra blåsmygar samarbetar denna art i smågrupper för att året runt upprätthålla och försvara ett revir. Varje grupp består av ett socialt monogamt par med flera hjälpfåglar som bidrar till uppfödandet av de unga. Andelen hjälpfåglar av honkön är större för den här blåsmygsarten än för andra.

En rik uppsättning fågelsång och uppvisningsbeteenden har upptecknats som använda för kommunikation och uppvaktning. Sången används för att markera reviret och fåglarna kan identifiera individer en med hjälp av endast sången. Hanarna plockar gula kronblad för att visa upp dem under uppvaktningen av honan.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Birdlife International 2012 Malurus elegans Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 2016-02-01.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2016-02-10
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]