Raï

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rai är en omdirigering hit. Folkgruppen rai hittas på rai (folkgrupp)
Pop-raï-sångaren Khaled under en konsert i New York 2002.

Raï är en sorts folkmusik från Algeriet. Det finns även versioner som blandats med populärmusik, och ofta benämnes pop-raï. Till stilen påminner den till viss del om blues, och även socialt sägs musikstilarna ha fyllt en liknande funktion. Ordet raï betyder egentligen "åsikt" men används även vardagligt som ett gillande utrop.

Raï har sitt ursprung i staden Oran i Algeriet, där beduiners musik blandades med influenser från spansk, fransk och arabisk musik. Raï framfördes ofta av kvinnor som levde som professionella underhållare, men hade låg social status. Under 1930- och 40-talen blandades även influenser från kabaré och jazz in.

Från 1960-talet blev rock och pop populärt och vissa raïmusiker började blanda musikstilarna. Under 1970-talet spreds musikstilen både inom och utanför Algeriet genom artister som Cheb Khaled (eller bara Khaled), Cheb Mami, Cheb Sahraoui och Chaba Fadela. Cheb och Chaba är inte egentligen namn utan ett slags prefix som betyder ungefär "kille" eller "tjej". 1979 fick Chaba Fadela en hit med Ana ma h'lali ennoum, vilket anses som pop-raïens genombrott. Tidens raïtexter handlade om olycklig kärlek, sex och sprit, och kompades gärna med nymodigheten synthesizer.

Musikstilen har ansetts som subversiv och farlig, ungefär som de svartas musik i USA under 1900-talets första hälft, och de algeriska myndigheterna har på olika sätt försökt reglera och styra musikstilen och dess yttringar. Under 1980-talet ökade dock musikstilens popularitet, och 1986 hölls den första statligt sanktionerade raï-festivalen i Algeriet. Samma år hölls även en liknande festival i Bobigny i Frankrike. 1992 slog Khaleds skiva Khaled i Frankrike, trots att den nästan helt sjöngs på arabiska.

Under 1990-talet växte ur försöken att hålla ordning på den subversiva musiken fram rena hot och förföljelser från muslimskt fundamentalistiskt håll. Som ett resultat av detta blev en av de största raïartisterna, Cheb Hasni, mördad år 1994, och många algeriska raïartister har flyttat utomlands, främst till Frankrike.

Källor[redigera | redigera wikitext]