Racing Plast Burträsk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Racing Plast Burträsk (RPB) var ett svenskt företag i Burträsk som gjorde tävlingsbilar och byggsatsbilar. Det grundades 1965 av Kjell Lindskog. Företaget byggde olika modeller fram till 1970, då lagen för hembyggda byggsatsbilar ändrades så att man var tvungen att göra ett krocktest. Produktionen för export, mestadels till Norge och Finland, fortsatte till 1971 då en brand förstörde formarna för tillverkningen av delar.

Den finske återförsäljaren till RPB GT köpte rättigheterna till tillverkningen av bilarna och gjorde nya former utifrån en redan levererad bil. Bilen fortsattes sedan att produceras några år, men sedan började företaget att tillverka plastdelar istället och lade biltillverkningen på is. 1982 ändrades lagen lite om krocktest, och det planderades en återstart av biltillverkning och de gjorde några visningsex. När företaget i samma veva fick en stor order från den svenska militären på plastprodukter lades tillverkningen återigen på is, efter att ca 20 bilar hade tillverkats. Formarna såldes sedan, och ingen mer tillverkning har gjorts.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Racing_Plast_Burträsk, 23 december 2010.