Rafflesia arnoldii

Från Wikipedia
Rafflesia arnoldii
Rafflesia arnoldii
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningMalpigiaordningen
Malpighiales
FamiljRafflesiaceae
SläkteRafflesia
ArtR. arnoldii
Vetenskapligt namn
§ Rafflesia arnoldii
AuktorR.Br.
Hitta fler artiklar om växter med

Rafflesia arnoldii är en växt inom familjen Rafflesiaceae.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Blomman Rafflesia arnoldii är världens största och kan bli 1 meter i diameter och väga 7 kg (extremfall 11 kg), luktar likt ruttet kött (kadaver) och kallas därför ibland likblomma.

Kronbladen kan bli upp till 5 dm långa och 2,5 cm tjocka.

Blomman är skildkönad, och eftersom den är ovanlig blir följden att hanblommor och honblommor kan komma att växa långt från varandra. Detta försvårar pollinering, varför reproduktionen är svag och arten utrotningshotad. Pollineringen görs av flugor, lockade till köttlukten.

Blad, stjälk och rötter saknas.

Utvecklingen från frö till färdig blomma tar flera månader, och den utslagna blomman varar bara några få dagar, innan den vissnar. Hur länge ett exemplar kan leva är oklart, men man har hittills inte hittat något som blommat mer än två gånger.

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Rafflesia arnoldii växer parasitiskt med ett knippe smala trådar på vinväxten Tetrastigma vine (kastanjevin, en lian). Fröet, som kan ligga sovande i värdväxten i tiotals år, börjar som en mycket liten knopp, när det vaknar.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Enda trakt som hyser Rafflesia anoldii är Sumatra. Arten kräver en tropisk ostörd regnskog, och till följd av att sådana nu hastigt minskar i omfång är den hotad.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Blomman upptäcktes under en resa som upptäcktsresanden sir Thomas Stamford Raffles och botanisten Joseph Arnold gjorde tillsammans i maj 1818; därav namnet Rafflesia arnoldii.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]