Lian

Från Wikipedia
Lian
Förvedad klätterväxt Redigera Wikidata
Växtform Redigera Wikidata
Under­klass tillklätterväxt, förvedade växter, fanerofyt Redigera Wikidata
Del avLivsformer
 • fanerofyt Redigera Wikidata

En lian är en förvedad klätterväxt.[1] Den börjar som en buske på marken och växer uppåt mot trädkronorna. Begreppet beskriver endast växtsättet och är inte ett taxonomiskt begrepp. Olika lianer behöver alltså inte vara nära besläktade.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Man skiljer ibland mellan egentliga lianer och lianer i stort. Det första syftar då främst på arter som förekommer i tropiska regnskogar, medan det sistnämnda inkluderar alla möjliga förvedade klätterväxter.[2]

Ofta växer lianer upp i träd för att nå trädkronorna för att få så mycket ljus som möjligt. Lianer bildar ibland broar mellan träden och kan på så sätt binda samman hela skogen och ge djur som lever i träden möjlighet att förflytta sig. Det är dock ovanligt att en lian hänger fritt, med möjlighet att kunna "svinga sig i lianen".[3]

Lianer finns framförallt i tropiska regnskogar, men det förekommer även lianer i tempererade områden. Till de få lianer som växer vilt i Sverige hör bland andra besksöta, vildkaprifol, murgröna[4] och skogsklematis.

Lianer har i allmänhet en negativ inverkan på annan växtlighet. De tävlar med träden om solljus och näringsämnen, orsakar sämre tillväxt och reproduktion, och nöter dessutom på barken och gör sina värdträd mer fragila. De gör det dessutom lättare för lövätande djur att nå sin föda vilket också skadar träden. Genom att de binder samman flera träd kan de vara till stöd vid stormar, men kan samtidigt orsaka mer skada om ett träd ändå faller. Träd på vilka lianerna inte får fäste har därför ett övertag och vissa trädsorter har utvecklat sådana egenskaper.

Listning av lianer (urval)[redigera | redigera wikitext]

Lianer finns i många olika växtfamiljer. I bland annat följande ordningar, familjer och släkten finns lianer:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”lian – ordbok”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/lian. Läst 22 november 2020. 
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 97-98 
  3. ^ ”Lianer: Kan man svinga sig i dem som Tarzan?”. National geographic se. 25 februari 2015. https://natgeo.se/natur/vaxter/kan-man-svinga-sig-i-lianer. Läst 22 november 2020. 
  4. ^ ”lian - Uppslagsverk”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/lian. Läst 22 november 2020.