Ram Narayan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ram Narayan
Narayan i Royal Albert Hall 2009
Född25 december 1927 (95 år)
Udaipur, Mewar, Brittiska Indien
Genreklassisk indisk musik
Instrumentsarangi
År som aktiv1944–idag
WebbplatsOfficiell webbplats
Utmärkelser
Padma Vibhushan
Padma Shri för konst
Padma Bhushan
Sangeet Natak Akademi Award

Ram Narayan (hindi: राम नारायण, född 25 december 1927) är en indisk musiker som har bidragit till att popularisera stränginstrumentet sarangi. Han har varit aktiv som både solomusiker och i orkestrar och har blivit den första internationellt kända sarangispelaren.

Narayan föddes i Udaipur och lärde sig spela sarangi i tidig ålder. Han studerade även sarangispelande, arbetade som musiklärare och ambulerande musiker i tonåren. All India Radio i Lahore anställde Narayan för att ackompanjera sångare 1944. Han flyttade till Delhi efter delningen av Indien 1947, men tröttnade på att bara ackompanjera och flyttade därför till Mumbai 1949 för att arbeta inom den indiska filmindustrin.

Narayan blev soloartist 1956 och slutade senare med att ackompanjera. Han spelade in soloalbum och började turnera i Amerika och Europa under 1960-talet. Narayan undervisade indiska och utlädnska studenter och spelade ofta utanför Indien in på 2000-talet. Han tilldelades 2005 Indiens högsta civila utmärkelse Padma Vibhushan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]