Ramböll

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Järnvägsbron över Södertälje kanal.

Ramböll (I Danmark Rambøll, i många andra länder Ramboll) är ett tekniskt konsultföretag inom infrastruktur och samhällsbyggnad med uppdrag i hela världen. Ramböllkoncernen har 13 000 medarbetare på 300 kontor i 35 länder. Ramböll ägs av Rambøllstiftelsen, med säte i Danmark, där Rambøllgruppen också har sitt huvudkontor (i Ørestad, Köpenhamn).

Ramböll Sverige AB bildades 2003 genom att stiftelseägda Rambøll köpte börsnoterade Scandiaconsult. VD för Ramböll Sverige AB är Niklas Sörensen. Det svenska huvudkontoret ligger på Södermalm i Stockholm. En känt byggnad i Sverige som Ramböll ritade är Järnvägsbron över Södertälje kanal i Södertälje (invigd 2010 och prisbelönt).

Ramböll startades i Köpenhamn 1945 av två danska ingenjörer, Børge Johannes Rambøll och Johan Georg Hannemann. De två ingenjörerna kompletterade varandra medan Hanneman var den kunnige ingenjören med förmåga att visualisera vilken konstruktion som helst på ett par sekunder representerade Börge Ramböll den humanitära och utvecklingsfokuserade sidan av företaget.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hem - Ramböll Sverige AB”. www.ramboll.se. http://www.ramboll.se. Läst 25 september 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]