Ramboll

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ramböll)
Hoppa till: navigering, sök
Järnvägsbron över Södertälje kanal.

Ramboll (I Danmark Rambøll) är ett tekniskt konsultföretag inom infrastruktur och samhällsbyggnad med uppdrag i hela världen. Rambollkoncernen har 13 000 medarbetare på 300 kontor i 35 länder. Ramboll ägs av Rambøllstiftelsen, med säte i Danmark, där Rambøllgruppen också har sitt huvudkontor (i Ørestad, Köpenhamn).

Ramboll Sverige AB bildades 2003 genom att stiftelseägda Rambøll köpte börsnoterade Scandiaconsult. VD för Ramboll Sverige AB är Niklas Sörensen. Det svenska huvudkontoret ligger på Södermalm i Stockholm. En känt byggnad i Sverige som Ramboll ritade är Järnvägsbron över Södertälje kanal i Södertälje (invigd 2010 och prisbelönt).

Ramboll startades i Köpenhamn 1945 av två danska ingenjörer, Børge Johannes Rambøll och Johan Georg Hannemann. De två ingenjörerna kompletterade varandra medan Hanneman var den kunnige ingenjören med förmåga att visualisera vilken konstruktion som helst på ett par sekunder representerade Börge Ramböll den humanitära och utvecklingsfokuserade sidan av företaget.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hem - Ramböll Sverige AB”. www.ramboll.se. http://www.ramboll.se. Läst 25 september 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]