Randi Marainen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Randi Marainen, född Eriksen 12 april 1953 i Børselv i Porsanger kommun i Finnmarks fylke i Norge, är en norsk-svensk-samisk silversmed och konstnär.

Randi Marainen växte upp i en sjösamisk familj vid norska Atlantkusten och utbildade sig till silversmed för den tyske guld- och silversmeden Gispert Dunker i Kautokeino, i traditionell duodji/sameslöjd på Samernas folkhögskola i Jokkmokk, samt i pedagogik på högskola. Hon har under några år arbetat på Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji i Jokkmokk med forskning om och utveckling av sameslöjd.[1][2]

Randi Marainen fick Samislöjdstiftelsen Sámi Duodjis Asa Kitok-stipendiet 2010. Hon fick samma år Norrbottens läns landstinngs Rubius arcticusstipendium.

Hon bor och arbetar i Nedre Soppero/Vuolle-Sohppar i Kiruna kommun och är gift med slöjdaren och författaren Thomas Marainen och mor till sångaren Simon Marainen.

Naturens majestät såsom vatten som frusit till is, porlande bäckar, gnistrande snöflingor, fjäll, hav och sjösamiskt inslag ger hennes silver ”duodji” ett nytänkande. Hon ger det en ny dimension, töjer på gränserna genom sökande av nya former och uttryckssätt med inslag av plexiglas, masur, horn och ben. I hennes silverarbeten speglas det frusna och porlande vattnets speglingar som andas andlighet. Årstidernas växlingar träder fram med karghet och exakt precision samt med mytologiskt poetisk eftertänksamhet.
– Norrbottens läns landstings motivering till Rubus arcticus-stipendiet 2010[3]

Offentliga verk[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kulturnett.no Arkiverad 10 juli 2012 hämtat från the Wayback Machine., läst 2012-03-02
  2. ^ Monica Strandell: Mångkulturell väster om odlingsgränsen i Statens Fastighetsverks tidskriftKulturvärden 2006:3 Arkiverad 20 juni 2018 hämtat från the Wayback Machine., läst 2012-03-02
  3. ^ Oddasat.se den 17 oktober 2010, läst 2012-03-02
  4. ^ Svenska kyrkans webbplats Arkiverad 18 december 2011 hämtat från the Wayback Machine., läst 2012-03-02


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]