Ranma ½

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ranma ½
Ranma ½ rebuilt logo in vector graphics.png

らんま½
(Ranma Nibun no Ichi)

Genre Komedi
Manga
Mangaka Rumiko Takahashi
Förlag Japan Shogakukan
Sverige Egmont Kärnan
Publicering Japan 1987 – 1996
Sverige 2003 – 2006
Volymer 38 - samtliga översatta till svenska av Simon Lundström
Anime- och mangaportalen

Ranma ½ (らんま½ Ranma Nibun no Ichi, uttalas "Ranma en halv") är en japansk komedi-manga och anime författad och illustrerad av Rumiko Takahashi.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Ranma Saotome är sexton år och en av världens absolut bästa kampsportare. I tio år har han rest runt hela Japan med sin far Genma för att träna sig i kampsport av olika slag. Inte bara Japan, för den delen: senast var de i Kina, där de besökte De förbannade källornas träningsplats. Varje källa har sin egen tragiska berättelse om någon eller något som drunknat där, och den som faller i källan drabbas av en förbannelse: när man kommer i kontakt med kallt vatten antar man den drunknade varelsens skepnad. Med varmt vatten blir man återställd till sin vanliga kropp. Naturligtvis hade far och son Saotome ingen aning om detta, så när Genma efter ett ofrivilligt dopp kommer upp igen i form av en panda är överraskningseffekten tillräckligt stor för att han ska lyckas få även Ranma att tappa balansen. Ranma kommer upp som en flicka - ett mindre problem än att förvandlas till panda, kan tyckas, men samtidigt ett synnerligen hårt slag mot hans ego eftersom Genma alltid har predikat att kvinnor inte kan vara kampsportare.

Ranma har också andra kvinnorelaterade problem, nämligen sina fästmör. Innan han var född gjorde Genma upp med sin kamrat Soun Tendo om att deras barn skulle gifta sig, och eftersom Soun har tre döttrar och Genma en son är det nu dags att förena de två familjerna. Det regnar på ankomstdagen, så när Souns döttrar Akane, Nabiki och Kasumi ska presenteras för den fästman de just fått veta att de har, är han en flicka. Akane, som också tränar kampsport, kommer till en början väl överens med Ranma - tills hon råkar överraska honom på väg upp ur det varma badet. När hela bakgrunden har retts ut och det står klart att de två fäderna envisas med att genomdriva förlovningen flyttar Nabiki och Kasumi snabbt över bördan på Akane och en svårtolkad relation tar sin början. Ranma och Akane förolämpar och slår varandra, och förklarar upprepade gånger att de inte har något som helst intresse av att vara ihop, men samtidigt förekommer åtskilliga scener som tyder på att det hela främst är ett spel för galleriet. Även om det bland fans finns stora stridigheter om vad som skulle vara "rätt" val står det klart att Takahashi ansåg att de med tiden utvecklade känslor för varandra.

Det räcker dock inte med att vara förlovad med Akane: ytterligare tre flickor gör anspråk på Ranmas hjärta, liksom en pojke vid namn Kuno (som inte förstått att den vackra flickan i själva verket är en pojke). Ukyo Kuonji lärde känna Ranma när de var sex, och hennes far övertalade Genma att trolova de två mot att han fick familjen Kuonjis yattai som hemgift. Ranma, som trodde att Ukyo var en pojke, förstod inte vad som hände, men när Ukyo nu dyker upp för att hämnas råkar han kalla henne söt och vips förvandlas hämnaren till fästmö. Hon slår sig ner i grannskapet, öppnar en okonomiyakirestaurang och försöker på olika sätt vinna Ranmas hjärta respektive fjärma honom och Akane från varandra. Dock är inte Ranma förälskad i Ukyo, men han vill gottgöra henne och han bryr sig om vad hon tycker eftersom de är gamla barndomsvänner.

Schampoo är en kinesisk amazon. När Ranma når hennes hemby i närheten av De tusen källornas träningsplats har hon just vunnit finalen i den årliga kampsportsturneringen, och när hon ser en panda (Genma) sätta i sig buffén som utgjorde första pris utmanar hon dess skötare (Ranma, i flickform) till kamp för att försvara sin rätt. När Ranma vinner erhåller han, som amazonernas lag föreskriver när en utomstående kvinna besegrar en amazon, dödskyssen och Schampoo följer hans flykt ända till Japan med avsikt att döda honom. Väl i Japan måste Ranma efter diverse förvecklingar avslöja sitt rätta kön, och råkar sedan av misstag slå henne medvetslös igen. När hon vaknat blir han återigen kysst - men denna gång med giftermålskyssen; utomstående män som kan besegra en amazon måste nämligen införlivas med stammen för att stärka den. Ranma har fått en ny fästmö.

Kodachi Kuno, alias Den svarta rosen, tillhör en högättad samurajfamilj och är därför inte knäpp, bara excentrisk. Hon tävlar i kampsportsgymnastik och har för vana att för säkerhets skull oskadliggöra sina motståndare före matchen. En attack mot Akane stoppas av Ranma, men när han sedan fångar henne när hon faller från hustaket de kämpat på, bestämmer hon sig för att de två är ödesbestämda att älska varandra. Hon skyr inga medel i kampen mot de andra "slamporna", men mest förtjust är hon i paralyserande gaser.

Tatewaki Kuno, Kodachis bror, går årskursen över Akane, och har sedan en tid tillbaka försökt vinna hennes hjärta. Som kapten för kendolaget har han förklarat att den som vill dejta Akane måste först besegra henne, vilket har fått till följd att hon varje morgon möts vid skolporten av en större grupp pojkar som med alla till buds stående medel försöker slå ned henne. Lyckligtvis är hon tillräckligt skicklig kampsportare för att ta sig igenom det hela helskinnad, men det har inte precis gjort henne positivt inställd till Kuno. När Ranma dyker upp uppstår genast antagonism mellan honom och Kuno, som inte kan tåla att någon annan skulle ligga bättre till gentemot Akane än han själv gör. Att Ranma inte visar honom tillbörlig respekt - och inte låter sig besegras av hans överväldigande kendoskicklighet - gör naturligtvis bara saken värre. Samtidigt dyker det upp en mystisk vacker flicka som på något sätt är knuten till Ranma. Kuno blir förälskad igen, och eftersom han inte kan välja måste det vara gudarnas vilja att han ska ge båda de två skönheterna möjlighet att uttrycka sin kärlek till honom...

Rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

Ranma Saotome Ranma är seriens manliga huvudroll och har ett väldigt hektiskt liv. Han är förlovad med fyra flickor och tre försöker konstant vinna Ranmas hjärta. Men trots det är det Akane Tendo, "den riktiga förlovningen" han tycker, motvilligt, bäst om. Ukyo är han en gammal barndomskamrat till. Shampoo blev han förlovad med ofrivilligt, eftersom han besegrade henne i mansform så måste hon ta honom till äkta make. Han är väldigt rädd för katter eftersom hans pappa försökte lära honom kattslaget, så när Schampoo förvandlas till en katt blir Ranma vettskrämd. Ranma är mycket duktig i kampsport och kan många tekniker. De han oftast slåss emot är Ryoga Hibiki, Mousse, Happosai och delvis Pantyhose Taro "Strumpbyxpelle".

Genma Saotome En högt avancerad kampsportsmästare och även Ranmas pappa. När Ranma var liten tog Genma med sig honom på en resa genom Japan för att göra honom till en man, ett löfte som han gett sin hustru Nodoka. Genma är också sensei för Saotome-dojon för Musabetsu Kakutō-ryū karate. Han blir till en panda när han får kallt vatten över sig, sviterna från en resa till Kina.

Nodoka Saotome Nodoka är en kvinna i fyrtioårsåldern och hustru till Genma Saotome samt mamma till Ranma. Hon är en avancerad mästare i japansk fäktning och bär alltid med sig en katana, ett samurajsvärd med lång klinga. Genma hade lovat henne att Ranma skulle komma hem som en man men nu när Ranma är till hälften flicka måste han och Genma gömma sig för henne genom att bosätta sig hos Genmas gode vän Soun Tendo och hans döttrar. Det beror på att Genma hade sagt att om han inte lyckades hålla sitt löfte måste både far och son begå harakiri, rituellt självmord. Då Nodoka av en händelse får veta vad det är för fel på hennes man och son ser hon inte längre någon anledning att låta dem begå harakiri, då Ranma genom sitt mod och sin stora styrka bevisat att han kan vara en man även när han är flicka. Det leder till att Ranma och Genma äntligen får flytta hem igen men senare väljer hela familjen att flytta in hos Tendo. För Nodoka betyder Ranma och Genma mer än allt annat i hela världen.

Akane Tendo Akane är sexton år, jämngammal och trolovad med Ranma. Liksom Ranma är Akane mycket skicklig i kampsport men når inte upp till sin fästmans nivå. När Ranma först träffar Akane har hon långt hår men senare får hon håret kapat och blir korthårig istället, detta berodde på att Ranma slogs mot Ryoga för första gången på mycket länge och inte märkte hur fort det egentligen gick att kapa Akanes hår. Akane och Ranma ser inte ut att ha något enkelt förhållande, (då de för det mesta håller på och bråkar med varandra) men sanningen är den att de älskar varandra. Fast de väljer att inte erkänna inför varandra vad de egentligen känner utan håller inne med känslorna. Först när Ranma vågar erkänna sin kärlek till Akane får han veta att Akane älskar honom också. Innan Akane träffade Ranma var hon förälskad i familjens husläkare Ono Tofu, men hon valde att ge upp sin kärlek till honom när Ranma sade att hon var söt i kort hår. Hon blev istället kär i Ranma.

Nabiki Tendo Sjuttonåriga Nabiki är Soun Tendos nästa äldsta dotter. Hon och resten av familjen Tendo är god vän med Ranma och hans föräldrar men till skillnad från sina systrar gör Nabiki ofta vad som helst för att tjäna lite extra yen, japanska pengar. En gång är hon nära att bli riktigt ond när rektorn på skolan använder henne, Tatewaki Kuno och den gamle kampsportsmästaren, tillika kvinnokarlen, Happosai för att lära Ranma och dennes lärarinna Hinako Ninomiya veta hut då de ställer sig emot rektorn. Nabiki väljer emellertid att lämna rektorn i sticket, hon är riktigt pengagalen.

Kasumi Tendo Kasumi är nitton år och Akanes äldsta syster, hon är utsedd av familjen att vara husmor då deras mamma är död sedan länge. Hon är lite intresserad av familjens husläkare doktor Tofu men väljer att bara vara god vän med honom. Ställer alltid upp för familjen när de behöver det.

Soun Tendo Sensei för Tendo-dojon, som liksom Saotomes dojo är riktad att lära ut Musabetsu Kakutō-ryū karate, och pappa till systrarna Kasumi, Nabiki och Akane. Som ung gjorde Soun upp med sin kamrat Genma Saotome att deras barn skulle trolovas med varandra. Då Soun får träffa Ranma för första gången är han en flicka, men när han sen får veta att Ranma är en pojke driver han och Genma genom förlovningen mellan deras barn. Ranma får Akane till fästmö men de verkar inte gilla att vara tillsammans först.

Ryoga Hibiki Ryoga är en pojke med uselt lokalsinne. Han vill hämnas på Ranma av en mängd orsaker (oftast att han skyller alla sina bekymmer på honom), främst att Ranma knuffade i honom i en av de förhäxade källorna. Ryoga blir till en liten svart griskulting av kallvatten och har i denna form tagit platsen som Ranmas fästmö Akanes husdjur. Han råkar även vara förälskad i henne och vill också därför ha Ranma ur vägen.

Ukyo Kuonji Ukyo är en okonomiyakikock och är tränad i kampsport.

Shampoo Egentligen Xian Pu. Shampoo är en ung vacker flicka från Kina, född och uppvuxen i en by där hon tränades till att bli krigare som de andra kvinnorna där. Shampoo är formidabel i kampsport och visar ingen motståndare någon nåd. Första gången Ranma träffade henne var när han och Genma tränade kampsport i Kina. Vid mötet var Ranma en flicka. Shampoo utmanade honom på kamp och Ranma besegrade henne som ingenting. I Shampoos by ansågs det mycket skamligt att förlora mot en annan kvinna. Därför gav Shampoo Ranma det som kvinnorna i byn kallade dödens kyss. Efter det följde Schampo efter Ranma till Japan för att döda honom. Efter diverse olägenheter fick Shampoo reda på att Ranma egentligen var en pojke. Ranma besegrade Shampoo på nytt. Shampoo blev därmed förälskad i Ranma och gav honom amazonernas giftermålskyss. Ranma fick en ny fästmö. Efter det flyttade hon och hennes familj till Japan där de öppnade en restaurang i Tokyo. Shampoo försöker vinna Ranmas kärlek men Ranma tycker mest att hon är alltför närgången. Liksom Ranma förändrades Shampoo av vattnet från de förhäxade källorna. Hon blir en katt i kallt vatten.

Cologne Egentligen Ku Lon, är Schampoos farmors mor och en av byns äldste. När hon fick reda på att Shampoo besegrats av Ranma kom hon till Japan för att testa hans färdigheter och se om han var värdig att bli hennes barnbarns gemål. Det var en sed i hennes by att om en pojke slog en av kvinnorna där skulle den besegrade krigaren ta honom till sig. Ranma hatar Cologne möjligen mer än han hatar att vara hälften flicka och förklarar upprepade gånger att han inte vill ha Shampoo som sin fästmö.

Mousse Egentligen Mu Tsu, är en barndomskamrat till Schampoo och vanvettigt förälskad i henne. Han har svårt att inse att hon inte känner detsamma för honom, och har följt henne till Japan för att vinna hennes hjärta – eller åtminstone göra livet surt för sin rival. Han förvandlas till ankan "Mumu-chan" av kallvatten.

Tatewaki Kuno Tatewaki Kuno är kendomästare på Furinkan High och omöjlig att besegra i duell. Det vill säga tills Ranma kommer till skolan. Kuno går årskursen över Akane och är klasskompis med hennes syster Nabiki. Kuno har alltid försökt vinna Akanes hjärta men han misslyckas hela tiden. Som kapten för Furinkanskolans kendolag har han förkunnat att om någon av killarna på skolan vill dejta henne så måste de besegra henne i en kamp vilket gjorde att Akane varje morgon, innan Ranma kom in i hennes liv, möttes vid skolans port av en stor grupp pojkar som med alla till buds stående medel försöker slå ner henne. Lyckligtvis är Akane tillräckligt avancerad kampsportsutövare för att ta sig genom det helskinnad men det har inte gjort henne positivt inställd till Kuno. När Ranma kommer till skolan uppstår en fiendskap mellan honom och Kuno som inte kan tåla att någon annan skulle ligga bättre till hos Akane än han själv.

Kodachi Kuno Tatewakis syster.

Ono Tofu Doktor Tofu är kiropraktor och husläkare hos familjen Tendo. Han är också rätt bra på kampsport men utövar den aldrig. Ända sedan Akane var liten har han tagit hand om hennes skador. Akane har stor respekt för honom trots att hon egentligen inte tyckte om killar från början. Doktor Tofu är förälskad i Akanes storasyster Kasumi men erkänner det aldrig. Så fort han kommer i närheten av henne blir han alldeles ifrån sig och kan göra saker som kan verka förvånande.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]