Realtidssystem

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Realtidssystem är i datavetenskaplig bemärkelse datorsystem vars korrekthet inte bara är avhängigt de logiska resultaten utan också när dessa lämnas. Det ingår inte i begreppet realtidssystem att de är effektiva och snabba, även om många måste vara det. Det kritiska kravet är tidsmässig förutsägbarhet i "worst case"-scenarier. Realtidssystem brukar delas in två olika kategorier, hård respektive mjuk realtid.

Generellt[redigera | redigera wikitext]

Man delar upp tiden i tidsluckor inom vilka en viss funktion skall uppfyllas. Kraven varierar på hur man ska hantera fallet att en tidslucka missas.

Hård realtid[redigera | redigera wikitext]

I ett realtidssystem som kör med hård realtid får ingen tidslucka missas. Om så sker kan konsekvenserna bli förödande för det system där datorsystemet ingår.

Mjuk realtid[redigera | redigera wikitext]

I ett realtidssystem som kör med mjuk realtid kan enstaka tidsluckor missas utan att konsekvenserna blir förödande, eftersom en senare uppdatering ändå ersätter den tidigare.

Operativsystem[redigera | redigera wikitext]

Många Realtidssystem där dessutom prestandakraven är hårda använder särskilda realtidsoperativsystem som är anpassade för att kunna lämna vissa tidsmässiga garantier i olika situationer, i den mån de över huvud taget är implementerade ovanpå operativsystem. Man bör dock inte förledas att tro att det krävs ett realtidsoperativsystem för att göra ett realtidssystem, utan detta är mest praktiskt i de fall när ett operativsystem tillför funktioner som systemet kräver och där det skulle vara opraktiskt att implementera dessa direkt i systemet.

Exempel[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]