Regina Spektor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Regina Spektor
Regina Spektor 2009-07-02 001.jpg
Regina Spektor 2009.
Födelsenamn Регина Спектор (Regina Spektor)
Född 18 februari 1980 (36 år)
Bakgrund Sovjetunionen Moskva, Sovjetunionen
Genre(r) Antifolk, Rock, Blues
Instrument Sång, piano, gitarr
År som aktiv 2001–nutid
Skivbolag Warner/Sire
Webbplats reginaspektor.com

Regina Ilinitjna Spektor (ryska: Реги́нa Ильи́нична Спе́ктор), född 18 februari 1980 i Moskva i före detta Sovjetunionen, är en rysk-amerikansk singer-songwriter och pianist, uppväxt i New York. Hon sjunger en klassiskt inspirerad musik. Hennes musik är tätt förknippad med antifolk-musikscenen i New York.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Regina Spektor kommer från en musikalisk judisk familj. Hennes pappa, som arbetade som fotograf, var amatörviolinist och hennes mamma musikprofessor, numera lärare på en skola i Mount Vernon, New York. Efternamnet Spektor kommer från ryskans инспектор ("inspektör"), en titel som gav judar vissa privilegier i det gamla ryska samhället.

Familjen lämnade Sovjetunionen 1989, under perestrojkan, då judiska medborgare tilläts emigrera. Efter att ha rest till först Österrike och därefter Italien kom Spektor med sin familj till Bronx i New York där de slog sig ner för gott. Hennes stora passion har alltid varit musik, i början endast klassisk musik. Hon har varit elev för Sonia Vargas, musiklärare vid Manhattan School of Music, där hon genomgick en grundlig klassisk pianistutbildning tills hon var 17 år. Därefter har hon studerat på SUNY Purchase Music Conservatory, en fyraårig utbildning som hon genomförde på tre år. Hon säger att hon influerats mycket av klassisk musik i sin vidareutveckling mot låtskrivandet och den delvisa övergången till det minimalistiska och har turnerat med band som The Strokes, Kings of Leon, Mates of State och The Moldy Peaches.

De flesta av Spektors första album har enbart släppts i USA, men Mary Ann Meets the Gravediggers and Other Short Stories har släppts i flera länder världen över. I Sverige kan man köpa både Soviet Kitsch och Begin to Hope, som bland annat innehåller låtarna "Fidelity" och "Better".

De låtar som förmodligen tillhör de mer kända för den svenska publiken är "Fidelity", "On the Radio", "Better" och "Samson" från skivan Begin to Hope, som under 2007 spelades flitigt i svensk radio, främst i Sveriges Radio P3, och "Laughing with" från albumet Far. Låten "Samson" var också med på den tidigare skivan Songs.

Regina Spektor i Tel Aviv 2007

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Singlar och EP-skivor[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]