Regnbågskoalitionen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Concertación de Partidos por la Democracia
Grundad1988-2010(upplösning)
TypPolitisk koalition
MedlemmarKristdemokratiska partiet, Chiles socialistiska parti, Partiet för demokrati, Radikala socialdemokratiska partiet
NyckelpersonerOsvaldo Andrade, Jaime Quintana, José Antonio Gómez, Ignacio Walker
Tidigare namnDemokratiska alliansen, Koalitionen av partier för NEJ

Regnbågskoalitionen, också känd som Concertación (spanska: Concertación de Partidos por la Democracia), är en valallians i Chile ursprungligen grundad år 1988 för att ena oppositionen mot diktatorn Augusto Pinochets försök att behålla makten genom en folkomröstning.

I dag består alliansen av fyra politiska partier och var i regeringsställning mellan 1990 och 2010 och därefter är den en av två huvudsakliga politiska block i den chilenska politiken, det andra är det till militärjuntan anknutna[1] högerblocket Coalición por el Cambio som satt i regeringsställning mellan 2010 och 2014.[2] Concertación, under ledning av presidenten Michelle Bachelet innehar återigen regeringsmakten sedan mars 2014,.under namnet på en ny koalition som heter: Ny majoritet för Chile (som inkluderade de gamla medlemmarna i koncerttionen plus det kommunistiska partiet i Chile, som jag reglerar mellan 2014 och 2018.

Koncerningen som en koalition löstes 2010 efter Sebastián Piñeras triumf som republikens nya president.

Medlemspartier[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Alexander, Harriet. ”Chile presidency a battle between daughters tied together forever by the Pinochet years”. The Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/chile/10220468/Chile-presidency-a-battle-between-daughters-tied-together-forever-by-the-Pinochet-years.html. Läst 28 april 2016. 
  2. ^ http://www.landguiden.se/Lander/Sydamerika/Chile?p=1