Retreat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Retreat [retri:t] (engelska för 'reträtt') är ett uttyck som används i kristet-religiösa sammanhang. Innebörden (som verb) är att dra sig tillbaka i stillhet, för en eller flera dagar. Det kan även som substantiv betyda plats eller lokal för sådant tillbakadragande, alternativt tiden när detta pågår.[1]

Retreatledaren instruerar och leder deltagarna. Tystnaden bryts endast av olika tideböner och mässa under dagarna, i övrigt är deltagarna förpliktigade att delta i tystnaden. Promenader under tystnad brukar vara ett vanligt förekommande inslag i retreater. Syftet är att deltagarna under tystnad och stillhet skall få tid till fördjupning och eftertanke. Ett svenskt retreatcenter är S:t Davidsgården i Rättvik.

Även konfessionslösa retreat-lokaler kan som personalvårdande åtgärd inrättas på allmänna platser, på arbetsplatser o.s.v. för ostörd meditation eller enskild andakt.

Den allmänna termen på svenska språket för Retreat är annars kort och gott reträtt, retirera, och betecknar vilket tillbakadragande som helst med den allmänna innebörden att lämna innehavd plats eller position och ta sig någon annanstans.

Ordet retreat används också av olika hälsoanläggningar där man tar emot gäster som behöver komma bort från vardagen och ta en "time-out" från stress och ett alltför hetsigt leverne. Ett exempel på detta är till exempel det forna maharadjapalatset Kalari Kovialkom i Kerala.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ retreat i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 30 juli 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]