Reuben James

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Reuben James
Decatur algerine.jpg

Reuben James, född 1776, död 3 december 1838, var en sergeant i amerikanska marinen berömd för sitt hjältemod i barbareskkrigen.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Född i Delaware omkring 1776 tog han värvning i amerikanska flottan och arbetade på ett flertal skepp bl a fregatten USS Constellation. Under Berberkrigen gick den amerikanska fregatten USS Philadelphia (1799) på grund i närheten av Tripoli och togs tillfånga av barbareskpirater. I skydd av mörkret gick löjtnant Stephen Decatur, tillsammans med Reuben James, samt några frivilliga i land i Tripolis hamn, i ett försök att bränna Philadelphia så att piraterna inte skulle kunna använda henne.

Den 16 februari 1804 bordades Philadelphia av frivilliga som möttes av de barbareskpirater som vaktade skeppet. I det följande slaget, där man slogs man mot man placerade sig Reuben James, som redan hade fått båda sina händer skadade, mellan löjtnant Decatur och en svärdfäktande pirat, villig att ge sitt liv för sin kapten. James tog emot ett slag från svärdet men överlevde.

James fortsatte sin marina bana , och tjänstgjorde under många år tillsammans med Decatur. Han tvingades pensionera sig i januari 1836 på grund av dålig hälsa. Han dog 1838 på U.S. Naval Hospital i Washington, DC.

Influenser[redigera | redigera wikitext]

Tre krigsskepp i amerikanska marinen har blivit döpta till Reuben James till hans ära:

Det finns två sånger med titeln Reuben James: