Barbareskpirater

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hafsid1400

Barbareskpiraterna var sjörövare eller kapare från Barbareskstaterna i Nordafrika, som härjade i Medelhavet och östra Atlanten, i vissa fall så långt bort som Island (se Turkräden på Island 1627) och Brasilien. De tog och sålde slavar. De stod periodvis under beskydd från osmanska riket.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

År 1095 kallade påven Urban II till ett pilgrimståg för att befria det Heliga landet från saracenerna. Det första korståget mot Islam inleddes och följdes av åtta till under 200 år. Nordafrika styrdes av det Abbasidiska kalifatet fram till 1258. Därefter styrdes Libyen, Tunisien och en stor del av Algeriet av den Hafsidiska dynastin fram till mitten på 1500-talet.[1] År 1453 belägrades Konstantinopel och erövrades av det Osmanska riket.

År 1492 drevs den sista moren ut från Granada och Iberiska halvön. Ferdinand och Isabella flyttade in i Alhambra och förenade därmed en stor del av Spanien. En etnisk rensning av muslimer och judar påbörjades.[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Muslimska pirater var kända i Medelhavsområdet redan på 800-talet. Morerna från Andalusien erövrade Balearerna år 798. Öarna hade varit ett sjörövarnäste redan på Vandalernas tid. 820 erövrades Kreta och blev ett emirat. Därifrån angreps Bysans öar i Egeiska havet. Från 1100-talet var det ett ständigt krig mellan det kristna Europa och islamska riken i Nordafrika. På 1200-talet ökade sjöröveriet från de Katalanska länderna och franska och italienska kustsamhällen drabbades svårt. Hela byar kunde tömmas på män och kvinnor som blev slavar. Sicilien erövrades 878 och blev bas för piratflottor. Korsika och Sardinien hotades också, men örlogsflottor från Genua och Pisa kunde förhindra att de stora öarna kom under muslimskt herravälde.[3]

I slutet på 1300-talet var problemet så stort att Frankrike och Genua rustade en stor flotta och angrep huvudstaden i Ifriqiya[a] år 1390.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ nuvarande Tunisien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tunisiens historia”. Läst 2 februari 2017
  2. ^ ”Morens sista suck”. Läst 8 maj 2016.
  3. ^ ”History of Pisa”. Läst 8 maj 2017.

Externa länker[redigera | redigera wikitext]