Richard Harrison

Från Wikipedia
Richard Harrison
Richard Harrison 2013.
Richard Harrison 2013.
Född26 maj 1936 (87 år)
Salt Lake City, Utah, USA
Aktiva år1957–2000
MakaLoretta Nicholson (1961–?)
Maria Francesca Pomentale (1978– )
IMDb

Richard Harrison, född 26 maj 1936 i Salt Lake City, Utah, är en amerikansk skådespelare, mest känd som stjärna i europeiska och asiatiska B-filmer.

Harrison föddes i Salt Lake City i Utah och flyttade till Kalifornien under sina sena tonår. Efter ett antal mindre filmroller i Hollywood fick han huvudrollen i den italienska filmen Il gladiatore invincibile (1961) och han kom att fortsätta sin karriär i Italien under de följande två decennierna. Där medverkade han i svärd och sandal-filmer, spaghettiwestern- och spionfilmer. Han erbjöds huvudrollen i Sergio Leones För en handfull dollar (1964) men tackade nej och rekommenderade Clint Eastwood för rollen, som gjorde honom till en stor stjärna.

Under 1970-talet minskade hans popularitet i takt med spaghettiwestergenrens och Harrison började arbeta i lågbudgetfilmer även utanför Italien, bland annat i Asien. Han gjorde ett antal filmer i Filippinerna. I Hongkong medverkade han i mitten av 1980-talet i ett par ninjafilmer regisserade av Godfrey Ho. De scener han filmat kom dock att klippas in i ett stort antal orelaterade filmer, vilket lett till att Harrison ovetandes kom att medverka i dussintals ninjafilmer. Besviken över detta flyttade han tillbaks till Kalifornien och avbröt snart sin skådespelarkarriär. Han har sedan drivit elektronikfirman Gladiator Electronics tillsammans med sin son.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]