Utah

Från Wikipedia
Utah
Delstat
Bryce Canyon med spår av snö.
Bryce Canyon med spår av snö.
Utahs delstatsflagga
Utahs sigill
Officiellt namn: Utah
Smeknamn: The Beehive State
Land USA USA
Huvudstad Salt Lake City
Latitud
Longitud
37°N till 42°N
109°V till 114°V
Största stad Salt Lake City
Högsta punkt
 - höjdläge 4 123 m ö.h.
Lägsta punkt
 - höjdläge 610 m ö.h.
Längd 565 km
Bredd 435 km
Area 220 080 km²(13:e)
 - land 212 988 km²
 - vatten 7 092 km²
Folkmängd 3 101 833 (2017)(31:e)
Befolkningstäthet 15 invånare/km²(41:a)
Inträde i unionen som 45:e
Inträdesdatum 4 januari, 1896
Guvernör Spencer Cox (R)
Tidszon Mountain: UTC-7/-6
Förkortning UT
Geonames 5549030
Karta över USA med Utah markerad
Karta över USA med Utah markerad
Karta över USA med Utah markerad
Webbplats: utah.gov

Utah är en delstat i USA belägen i västra delen av landet. Namnet har den fått efter ute-indianerna. Från början ville mormonerna skapa den betydligt större delstaten Deseret men fick avslag från regeringen. Istället bildades Utahterritoriet, som ursprungligen även bestod av nuvarande Nevada. Delstaten Utah upptogs som sådan 4 januari 1896 som unionens 45:e, sedan centralregeringen i Washington, D.C. och mormonkyrkan i Utah kommit överens om bland annat månggiftets avskaffande. Huvudstad är Salt Lake City. Mer än 70% av invånarna är medlemmar i Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga. Den första större inflyttningen av nybyggare inträffade 1847 då de första mormonerna, anförda av Brigham Young, kom till Utah. Mormonerna uppmanade aktivt sina nya medlemmar runt om i världen att flytta till Utah. Bara under perioden 1847–1868 anslöt sig omkring 68 000 mormoner från olika håll i världen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Se Utahs historia

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Karta över Utah som visar större städer och vägar.

Utah är en bergig delstat med tre distinkta geologiska regioner, Klippiga bergen centralt, Great Basin i väster och Coloradoplatån i sydost. Utah är känt för sin omväxlande natur och här finns naturtyper från torra öknar med sanddyner till dalar med frodiga tallskogar.

I mitten av norra delen av Utah löper bergskedjan Wasatch Range i nord-sydlig riktning. Den har berg som är upp till 3 650 meter över havet. Delar av Wasatch Range får över 10 meter snö varje år och här ligger skidorter som är kända över hela världen för sin lätta, fluffiga snö som betraktas som utmärkt för skidåkning. I delstatens nordöstra hörn löper Uinta Mountains i öst-västlig riktning. I Uinta Mountains ligger Kings Peak som med sina 4 123 m[1] är Utahs högsta berg.

På västra sidan av Wasatch Range, från Brigham City i norr till staden Nephi i söder, ligger en serie av dalar och slätter kallade Wasatch Front där cirka 75 procent av befolkningen i Utah bor. Här ligger Utahs största städer, som exempelvis Ogden, Salt Lake City, Layton, West Valley City, Sandy, West Jordan, Orem och Provo.

Den västra delen av Utah utgörs av en torr öken med många mindre bergsryggar och ett kuperat och vilt landskap. Ett undantag är Bonneville Salt Flats som är förhållandevis slätt då den utgör gammal sjöbotten till den tidigare Lake Bonneville. De nuvarande sjöarna Stora Saltsjön, Utah Lake, Sevier Lake, Rush Lake och Little Salt Lake är alla rester av denna gamla sötvattensjö.[2] Lake Bonneville täckte tidigare det mesta av den östra delen av Great Basin. Väster om Stora Saltsjön ända till gränsen till Nevada ligger den torra öknen Great Salt Lake Desert.

Den sydvästra delen av Utah är den lägst liggande och den varmaste delen av delstaten. Den är känd som Utahs Dixie efter att de första bebyggarna lyckats odla en mindre mängd bomull här. Beaverdam Wash längst ner i sydväxt är Utahs lägsta punkt, 610 meter över havet.[1] Den nordligaste delen av Mojaveöknen ligger också här. Utahs Dixie upplever en befolkningsökning den snabbt håller på att bli populärt både som utflyktsmål och som bostadsort för äldre.

Double Arch, två närliggande sandstensbågar i Arches National Park, Utah

Berggrunden för större delen av den natursköna södra delen av Utah utgörs av sandsten. Coloradofloden och dess bifloder har skurit ut stenen och bildat ett av de vackraste[källa behövs] landskapen på jorden. Vind och regn har också hjälpt till att skulptera den mjuka sandstenen under miljoner år. Kanjonar, stenbågar, pelare, platåberg är exempel på formationer som man kan träffa på i Utahs södra och sydöstra delar. Denna landskapstyp är ett genomgående tema för de nationalparker och andra naturskyddsområden som inrättats här. Exempel på nationalparker är Arches National Park, Bryce Canyon National Park, Canyonlands National Park, Capitol Reef National Park och Zion National Park. Andra naturskyddsområden är Cedar Breaks National Monument, Grand Staircase-Escalante National Monument, Hovenweep National Monument och Natural Bridges National Monument, Glen Canyon National Recreation Area (med det populära turistmålet Lake Powell), Dead Horse Point State Park, Goblin Valley State Park och Monument Valley (populärt för fotografering och filmproduktion). Norra delarna av Navajoindianernas Navajo Nation sticker in i södra delen av Utah.

Östra Utah är en högt liggande del som till större delen består av platåer. Ekonomin domineras av gruvdrift, oljeborrning, naturgasborrning, boskapsskötsel och turism. Här ligger det 17 500 km² stora Uintah and Ouray Indian Reservation som är hem för den norra stammen av Ute-indianerna. Det mest populära utflyktsmålet i östra Utah är Dinosaur National Monument nära staden Vernal.

Över två tredjedelar av Utah förvaltas av United States Forest Service eller Bureau of Land Management.[3]

Som för andra delstater i västra och sydvästra USA äger den amerikanska staten det mesta av landområdena i Utah. Över 70 procent är nationalparker och andra typer av statligt ägd mark.

Större städer[redigera | redigera wikitext]

De tio största städerna i Utah (2007).

 1. Salt Lake City - 180 651
 2. West Valley City - 122 374
 3. Provo - 117 592
 4. West Jordan - 102 445
 5. Sandy - 96 074
 6. Orem - 93 078
 7. Ogden - 82 702
 8. St. George - 71 161
 9. Layton - 64 311
 10. Taylorsville - 58 620

Turism[redigera | redigera wikitext]

Utah är världskänt för sina "slick rocks", släta, runda klipphällar som är perfekta att cykla på.

Kända personer födda i Utah[redigera | redigera wikitext]

Kända evenemang[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Utah, 5 juni 2011.
 1. ^ [a b] ”Elevations and Distances in the United States”. U.S Geological Survey. 29 april 2005. Arkiverad från originalet den 20 november 2010. https://www.webcitation.org/5uNhHeGAs?url=http://erg.usgs.gov/isb/pubs/booklets/elvadist/elvadist.html#Highest. Läst 17 september 2008. 
 2. ^ Morgan, Dale L. (1947). The Great Salt Lake. Salt Lake City: University of Utah Press. ISBN 0-87480-478-7 p.22
 3. ^ Public Land Acreage (FS & BLM), Percentage of Land Base, and Population, November 13, 2007 Arkiverad 27 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine.. Från wildlandfire.com. Läst 2008-09-17

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]