Ridhus

Från Wikipedia
Spanska ridskolan i Wien, ett mycket elegant ridhus.
17th Century ridskolan i Bolsover Castle, England.

Ridhus är en byggnad för ridning, i anslutning till ett stall. De vanligaste måtten är 20*40 m men ett ridhus kan variera mycket i storlek, dressyrbanor är i regel 20*60 m.

Underlaget i ett ridhus kan variera, från sand eller torv till olika konstmaterial, det är av största vikt att man har ett underlag som sviktar utan att det bli för tungt för hästen att arbeta på. För att ridhuset ska bli behagligt att vistas i får man inte heller välja ett alltför dammigt underlag, många ridhus vattnas på sommaren för att mildra dammandet. Underlaget måste också harvas med jämna mellanrum för att ta bort spår och jämna ut underlaget. Detta sker nuförtiden oftast med traktor.

Ridhus bör även ha ett stort insläpp av dagsljus och har därför ofta fönster eller vindnät längs både lång- och kortsidor. En kortsida brukar också avsättas som spegelsida, för att ryttaren ska kunna se sig själv och få en uppfattning om sin ridning. I eller på sargen, som är ridhusets vägg, så brukar hinderstöd, bommar, koner och andra redskap som används vid ridningen förvaras.