Rigid buoyant boat

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En stor Rigid Buoyant Boat (RBB), small unit riverine craft
RNLI RBB:s på Themsen, London

Rigid buoyant boat (RBB) är en lätt båt men med hög prestanda och kapacitet. RBB är baserat på begreppet Rigid-hulled inflatable boat (RHIB), men har en tub/ponton tillverkad av ett fast material, som gjuten polyeten och aluminium, och är därför mycket mer robust än båtar i de material som annars används. Båtar med skumfyllda kragar som secure all-around flotation equipped (SAFE) båtar[1] som används av den amerikanska kustbevakningen kan också klassificeras som Rigid Buoyant Boat snarare än RHIB, då kragarna är fyllda med skum i stället för luft. Hanteringen tenderar att vara mycket likt en RHIB, även de kommer att hålla sig flytande om de är helt vattenfyllda. Aluminium RBB-båtarna är ofta måttbeställda eller tillverkade i små produktserier medan tillverkningskostnaden för rotomolded polyeten-båtar tenderar att kräva att större volym produceras. Minst tre tillverkare producerar rotomolded båtar av denna typ.[2][3][4] En leverantör har visat hur stabila båtarna är genom att släppa en båt från en kran på en parkeringsplats.[3] Den amerikanska flottans small unit riverine craft och Kustbevakningens Defender klass-båtar är exempel på RBB.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ safeboats.com
  2. ^ atlanticfocus.co.uk
  3. ^ [a b] ”marinerevolution.com”. Arkiverad från originalet den 31 maj 2018. https://web.archive.org/web/20180531161050/http://marinerevolution.com/. Läst 1 maj 2019. 
  4. ^ pioneerboats.com Arkiverad 30 april 2010 hämtat från the Wayback Machine.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Rigid buoyant boat, 22 augusti 2010.