Themsen

Uppslagsordet ”Thames” leder hit. För andra betydelser, se Thames (olika betydelser).
Themsen
(River Thames)
Flod
Themsen i London.
Themsen i London.
Etymologi: Från keltiskans Tamesas
Land Storbritannien Storbritannien
Riksdel England
Grevskap Gloucestershire, Wiltshire, Oxfordshire, Berkshire, Buckinghamshire, Surrey, Essex, Kent
Städer Lechlade, Oxford, Abingdon, Reading, Henley-on-Thames, Marlow, Maidenhead, Windsor, Staines, Walton-on-Thames, London, Dartford, Southend-on-Sea
Källa
 - läge Thames Head, Gloucestershire, Storbritannien
 - höjdläge 110 m ö.h.
 - koordinater 51°41′39.34″N 2°1′47″V / 51.6942611°N 2.02972°V / 51.6942611; -2.02972
Mynning Nordsjön
 - läge Southend-on-Sea, Essex, Storbritannien
 - höjdläge m ö.h.
 - koordinater 51°30′N 0°35′Ö / 51.500°N 0.583°Ö / 51.500; 0.583
Längd 346 km[1]
Flodbäcken 12 935 km²
Vattenföring
 - medel 65,8 /s
Geonames 2636063
9884144
10244572
Themsens sträckning
Themsens sträckning
Themsens sträckning

Themsen (engelska: River Thames eller The Thames [tɛmz]), är en flod i södra England. Den är 346 kilometer lång; avrinningsområdet täcker 12 935 kvadratkilometer. Themsens källa finns strax norr om byn Kemble i Gloucestershire, 110 meter över havet. Floden flyter österut genom bland annat Oxford, Reading, Slough och London. Den har sitt utlopp i Nordsjön. Medelflödet genom London är 66 kubikmeter i sekunden.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Themsen från The London Eye.
Themsen i Oxford.

Themsens källa finns strax norr om byn Kemble i Gloucestershire, 110 meter över havet. Floden flyter bland annat genom Oxford, Reading, Windsor och London. Den har sitt utlopp i Nordsjön. Themsen har en speciell betydelse för Storbritannien, i och med att den flyter genom landets huvudstad. Floden berörs av tidvattnet från Teddington Lock, som ligger ungefär nio mil från mynningen. I Themsen finns över 80 öar, och eftersom floden består av både sträckor med sötvatten och sträckor med bräckt vatten har den ett rikt djurliv.

Floden korsas av ett otal broar och tunnlar, många på platser som tidigare hade vadställen eller färjor. De tidigaste broarna, träbroar anlagda på romersk tid cirka år 50, fanns vid nuvarande London Bridge och Staines Bridge. Den första tunneln under floden, Thamestunneln, stod klar 1843.

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

Themsen har varit till nytta för människan från källan till mynningen i tusentals år genom att floden har bidragit till bland annat försörjningen med mat och dryck och senare med vattenkraft. Themsen har spelat en viktig roll för Londons utveckling och ekonomiska tillväxt. Under 1800-talet leddes triangelhandeln och ostindiska kompanierna in i London på Themsen. Inom landet har dess längd och dess anknytning till det engelska kanalsystemet betytt mycket.

Flodens strategiska läge har gjort att den också har haft en viktig roll i den engelska historien. Genom århundradena har den varit en fysisk och politisk gräns. I senare tid har den kommit att bli viktig turismen och för friluftslivet, med fritidsaktiviteter som kanotfärder och andra utflykter på floden.

Floden har haft en speciell dragningskraft på författare, konstnärer, musiker och filmskapare. Den är också ett kärt ämne för olika meningsutbyten om dess lopp, dess nomenklatur och dess historia. Den mest kända romanen som utspelas på Themsen är förmodligen Tre män i en båt (1889) av Jerome K. Jerome.

Rodd är en viktig sport på floden; de mest kända roddtävlingarna som hålls på den är Henleyregattan och The Boat Race mellan lag från universiteten i Oxford och Cambridge.

Djurliv[redigera | redigera wikitext]

Ett flertal fågelarter lever i och omkring floden. Bland annat storskarv, gråtrut, skrattmås, knölsvan, gråhäger och kungsfiskare. Några introducerade arter är nilgås och halsbandsparakit. [2][3]

125 arter av fisk har (fram till augusti 2020) påträffats i floden, däribland europeisk ål och kortnosad sjöhäst.[4]

Översvämningar[redigera | redigera wikitext]

I Themsen strax öster om Londons stadskärna ligger Thames Barrier som ska förhindra att storm- och springfloder ska översvämma London. Den senaste större översvämningen i London inträffade 1953, då 305 människor omkom. Enskilda barriärportar kan stängas på 10 minuter, men hela barriären stängs normalt på en och en halv timme.[5]

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet Themsen, medelengelska Temese, kommer från det keltiska namnet på floden, Tamesas, på latin stavat Tamesis. Namnet betydde förmodligen 'mörk'. Flodnamnet har, på svenska såväl som på engelska, alltid uttalats med enkelt t-ljud, trots den nutida stavningen med th. I Oxford-trakten kallas floden traditionellt Isis, vilket i äldre tid var det allmänt etablerade namnet för hela den del av flodens sträckning som låg uppströms från Dorchester on Thames.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Thames”. Store norske leksikon. http://snl.no/The_Thames. Läst 27 december 2009.  (bokmål)
  2. ^ ”Birds” (på brittisk engelska). Thames Explorer Trust - Discover the tidal Thames. https://thames-explorer.org.uk/knowledge-base/wildlife/forna/birds/. Läst 13 augusti 2022. 
  3. ^ Horne, Mark (28 mars 2021). ”Birds of the Thames” (på engelska). Paddle Richmond. https://www.paddlerichmond.co.uk/post/birds-of-the-thames. Läst 13 augusti 2022. 
  4. ^ ”Surprising facts about Thames species” (på engelska). Zoological Society of London (ZSL). https://www.zsl.org/blogs/conservation/surprising-facts-about-thames-species. Läst 13 augusti 2022. 
  5. ^ Animationsvideo över barriärens funktion, från Environ Agency

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]