Riktningsventil

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Riktningsventilen är en komponent i hydrauliska och pneumatiska system. Den styr hydraulvätskan eller luften till det ställe den ska.

Ska ventilen t.ex. styra en enkelverkande cylinder finns tre anslutningar. En för ingående tryck, en anslutning till cylindern, och en för returmedia. Om denna ventil har två lägen kallas den då för en 3/2-ventil, då den har 3 anslutningar och 2 lägen.

Grundsymbolen på ritningar och scheman för riktningsventilen innehåller två eller fler kvadrater. Om ventilen kan inta två lägen finns två kvadrater. Varje kvadrat visar hur ventilen kan styra vätskan eller luften när just denna kvadrat är aktiv och den aktiva kvadraten har även anslutningarna till ventilen inritade.

Distributeurs_connexions.png

De vänstra figurerna visar en 5/2-ventil, där trianglarna under ventilen med spetsen visar tryckets riktning. I den övre går trycket ut i den högra ledningen, med retur från den vänstra. I den undre har ventilen bytt läge, så att trycket istället går ut i den vänstra ledningen, med retur i den högra. Den högra figuren visar en 4/3-ventil, där mittläget blockerar flödet helt.

Källor[redigera | redigera wikitext]