Rio Bravo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om filmen Rio Bravo. För floden med samma namn, se Rio Grande.
Rio Bravo
Rio Bravo
Genre Western
Regissör Howard Hawks
Manus Leigh Brackett
Jules Furthman
Skådespelare John Wayne
Dean Martin
Originalmusik Dimitri Tiomkin
Premiär 1959
Land USA
IMDb

Rio Bravo, amerikansk film, western, från 1959, med John Wayne som stolt, orädd och lågmäld sheriff i en isolerad småstad på prärien. En westernfilm som påminner dramaturgiskt om vissa filmer av Akira Kurosawa. Dean Martins och Ricky Nelsons deltagande medförde i och för sig något enstaka sångnummer, men utan att detta föll utanför den dramatiska ramen.

Regi av Howard Hawks och filmmusik av Dimitri Tiomkin

Filmmanus gjodes av Leigh Brackett och Jules Furthman, som enligt filmens inledning påstås vara baserat på en novell av B. H. McCampbell. Författarnamnet är en pseudonym för Howard Hawks dotter Barbara, men enligt Howard Hawks var filmen snarare hans eget svar på den orealistiska handlingen i Sheriffen (High Noon), där en räddhågsen sheriff ensam går omkring på gatorna i stället för att ta hjälp av sina närmaste och ta skydd i sheriffkontoret[1]. Leigh Brackett utvecklade sedan manuskriptet till romanen Rio Bravo (på svenska En hård man, publicerad i serien Mustang 1965 som nr 95)[2]. Filmens handling har dock föga koppling till dess titel. Den kommer istället från en roman utgiven 1956 (på svenska utgiven som De dödsdömda 1964 i serien Sheriff nr 8)[2]. Författaren Gordon D. Shirreffs sålde titeln till John Wayne och Shirreffs tjänade därmed enligt egen utsago mer än någonsin för två ord[3].

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Joseph McBride: intervjuboken "Hawks on Hawks" http://www.tcm.com/tcmdb/title/16103/Rio-Bravo/home-video-reviews.html
  2. ^ [a b] http://serielagret.se/
  3. ^ http://www.fantasticfiction.co.uk/s/gordon-d-shirreffs/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]