Howard Hawks

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Howard Hawks
Howard Hawks och Lauren Bacall, ca 1943.
Howard Hawks och Lauren Bacall, ca 1943.
FöddHoward Winchester Hawks
30 maj 1896
Goshen, Indiana, USA
Död26 december 1977 (81 år)
Palm Springs, Kalifornien, USA
År som aktiv1916–1970
MakaAthole Shearer (1928–1940)
Nancy "Slim" Keith (1941–1949)
Dee Hartford (1953–1959)
Betydande verkScarface, Ingen fara på taket, Det ligger i blodet, Att ha och inte ha, Utpressning, Herrar föredrar blondiner, Rio Bravo
IMDb SFDb

Howard Winchester Hawks, född 30 maj 1896 i Goshen i Indiana, död 26 december 1977 (i sviterna efter ett fall) i Palm Springs i Kalifornien, var en amerikansk filmregissör, verksam i Hollywood. Berömd, nyskapande och lovordad för sin mångsidighet. Han gjorde filmer i en mängd olika genrer, bland annat drama-, science fiction-, komedi-, screwball-, film noir- och western-filmer.

Filmkarriär[redigera | redigera wikitext]

Komedi[redigera | redigera wikitext]

Howard Hawks började tidigt med att göra olika screwballkomedier, ofta här i samarbete med Cary Grant. Bland de mer berömda finns klassiska filmer som Ingen fara på taket (1938) (med Cary Grant och Katharine Hepburn) och Det ligger i blodet (1940) (med Cary Grant och Rosalind Russell).

Grant och Hawks hade ett långt samarbete och inkluderade förutom de nämnde även mer normala komedifilmer som Jag var en manlig krigsbrud (1949) (även om denna också hade starka screwball-tendenser) och Föryngringsprofessorn (1952) (som även hade Marilyn Monroe i en av rollerna). Med Marilyn gjorde också Hawks en av sina mest hyllade komedier, 1953 års Herrar föredrar blondiner.

Western[redigera | redigera wikitext]

Inom western-genren är Hawks mest känd för fyra filmer han gjorde med John Wayne i huvudrollen. Först ut var Red River (1948) där Wayne spelar en man som tillsammans med sin son ska föra en boskapshjord från Texas till Missouri. Den andra och nog mest kända var Rio Bravo (1959) med Wayne, Dean Martin och Ricky Nelson i huvudrollerna. Rio Bravo var den första filmen i en trilogi där Howard Hawks varierar temat med en sheriff som försvarar sin position gentemot hårdföra banditer. De andra filmerna i trilogin är El Dorado (1967) och Rio Lobo (1970).

Drama[redigera | redigera wikitext]

Hawks gjorde en rad filmer som nog kan klassificeras som mer generella drama-filmer, bland annat Sergeant York (1941) om en troende man som ger sig ut i första världskriget, med Gary Cooper i huvudrollen och Endast änglar ha vingar (1939) där Cary Grant spelar pilot.

Film-noir[redigera | redigera wikitext]

I och med Utpressning (1946) skapade Hawks en av de mest berömda filmerna inom denna genre. Med stjärnor som Humphrey Bogart och Lauren Bacall och ett hårdkokt manus har den blivit en klassiker.

Andra genrer[redigera | redigera wikitext]

Fantomen från Mars (1951) är en science fiction-film regisserad av Hawks och Christian Nyby (även om det var Nyby som fick ta åt sig hela äran av filmbolaget). Filmen byggde löst på en historia av John W. Campbell, Jr. och gjordes om av John Carpenter 1981 som The Thing.

Hawks gjorde även förlagan till Scarface när han 1932 gjorde Scarface – Chicagos siste gangster, en film om gangster-världen.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Årtalet inom parentes är när priset delades ut.

Sagt av/om Hawks[redigera | redigera wikitext]

  • Hawks ska ha sagt att definitionen av en bra film är "Three great scenes, no bad ones." (Tre storslagna scener, inga dåliga).[källa behövs]
  • Filmkritikern Leonard Maltin hävdar att Hawks nog är den största regissören som inte verkar vara allmänt känd.[källa behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]