Rizokarpaso

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rizokarpaso
Ριζοκάρπασο
Ayios Synesios kyrka i Rizokarpaso
Ayios Synesios kyrka i Rizokarpaso
Land Cypern Cypern
Indelning Famagusta distrikt
İskele distrikt i Nordcypern
Koordinater 35°35′42″N 34°22′46″Ö / 35.59500°N 34.37944°Ö / 35.59500; 34.37944
Folkmängd 2 349 (2011)[1]
GeoNames 146105
Rizokarpasos läge på Cypern
Red pog.svg
Rizokarpasos läge på Cypern

Rizokarpaso (grekiska: Ριζοκάρπασο; turkiska: Dipkarpaz) är en stad på Karpasshalvön i Famagustadistriktet, nordöstra Cypern. I dag ligger Rizokarpaso i det turkisk-kontrollerade Nordcypern.

Rizokarpaso är den största staden på Karpasshalvön. Marken nära staden består av terrafuscaen som är mycket bördig. Lokala grödor inkluderar: johannesbröd, bomull, tobak och korn. En tobaksfabrik verkar i staden.

Innan 1974 var majoriteten av befolkningen grekcyprioter. Under den turkiska invasionen av Cypern 1974 blev halvön avskuren av turkiska trupper, vilket hindrade stadens grekcyprioter att fly till öns södra del, vilken var under grekcypriotisk kontroll. Resultatet av detta blev att Rizokarpaso är hemmet för den största grekisktalande befolkningen i Nordcypern. Idag är också staden hemvist för en stor kurdisk minoritet.

I Rizokarpaso finns det två kyrkor: St. Synesios och Heliga treenighetens kyrka. När öns ortodoxa biskopar blev bannlysta av Lusignianerna år 1222 sändes biskopen av Famagusta till Rizokarpaso och fortsatte sitt arbete i St. Synenosis, den viktigaste ortodoxa kyrkan i regionen. Både St. Synesios och Heliga treenighetens kyrka visar arkitektoniskt drag av både gotisk och bysantinsk stil; huset Lusignan införde den förra stilen och den senare representerar kyrkornas östortodoxa rötter.

Rizokarpaso är delvis beläget i den forntida staden Karpasia på västkusten, enligt legenden grundades staden av kung Pygmalion.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ TRNC State Planning Organization Arkiverad 6 november 2013 hämtat från the Wayback Machine.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Rizokarpaso, 18 augusti 2015.