Rochom P'ngieng

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rochom P'ngieng, uppges vara född 1979, är en kambodjansk kvinna som uppmärksammats i media som djungelkvinnan. Hon tillhör minoriteten pnong och uppges ha levt som ett vilt barn i djungeln från 1988 tills hon hittades som vuxen kvinna 13 januari 2007. Rochom P'ngieng antas ha försvunnit då hon som åttaåring vallade vattenbufflar i djungeln nära den vietnamesiska gränsen.

Ifrågasatt[redigera | redigera wikitext]

Hjälparbetare har varnat för att historien kunde vara falsk och att hon är en traumatiserad kvinna som utnyttjats för pengar.[1] Något DNA-test för att bekräfta att den hittade kvinnan verkligen är samma person som den flicka som försvann 1988 har ännu inte gjorts, det vill säga man har ännu inte fastställt att de som påstår sig vara hennes föräldrar verkligen är det.

Anpassning till samhället[redigera | redigera wikitext]

Livet i civilisationen har varit besvärligt för kvinnan; hon ville ta av sig sina kläder och gjorde försök att återvända till djungeln. Dessutom uppgavs hon hellre krypa än gå upprätt. Hennes förmåga att tala var mycket begränsad, enligt den lokala polisen använde hon först bara orden för "mamma", "pappa" och "magont". När hon är hungrig uppges hon ha pekat på magen.

Kek Galabru från människorättsorganisationen Licadho misstänker att kvinnan på något sätt utsatts för övergrepp i djungeln, eftersom märken på hennes armar tyder på att hon bundits med rep. Penn Bunna från en annan kambodjansk människorättsorganisation, Adhoc, menar att kvinnan på nytt utsätts för stress i och med det stora antalet besökare till henne.

I januari 2010 uppgavs det att kvinnan börjat tala och att hon inte längre försöker fly tillbaka till djungeln.[2] Men efter flera misslyckade försök rymde hon ändå och föräldrarna säger att hon har rymt till djungeln.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Aftonbladet - Hittades efter 19 år i djungeln
Expressen - Mysteriet kring "Mowglisa" tätnar
Expressen - Tillbaka i människobyn
Dagens Nyheter - "Djungelkvinnan" log för första gången
Svenska Dagbladet - "Djungelkvinnan" log

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6382009.ab
  2. ^ Dagens Nyheter - Djungelflickan har börjat tala
  3. ^ Aftonbladet - Djungelkvinnan har rymt ”hem”