Rockefeller University

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rockefelleruniversitetet.

Rockefelleruniversitetet (engelska: Rockefeller University) är ett amerikanskt privat universitet i New York. Universitetet, som grundades 1901 av John D. Rockefeller, är framför allt inriktat på biomedicinsk grundforskning.

Universitetet hette ursprungligen Rockefeller Institute for Medical Research, och fick sitt nuvarande namn 1965 när man började med undervisning vid sidan av forskningen. Antalet elever är litet, omkring 1 000. I gengäld är nästan lika många forskare knutna till någon av de sex institutionerna.[1] Universitet har haft inte mindre än 25 nobelpristagare kopplade till sig genom åren.

I den årliga rankingen som utförs av Leiden University i Nederländerna och syftar till att bedöma universitet över hela världen utifrån vetenskaplig genomslagskraft i form av citeringar per forskare placerade sig Rockefeller University på första plats med god marginal 2014, det första året mindre universitet var med i rankingen. Rockefeller University placerade sig därmed före välkända universitet som MIT och Harvard (andra och tredje plats). I kategorin "Medicinsk vetenskap" var Rockefeller University klart bäst i undersökningen.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skolans webbplats Arkiverad 18 september 2009 hämtat från the Wayback Machine., läst den 5 oktober 2009
  2. ^ Leiden Ranking 2014, läst den 28 maj 2014