Rodrigo Duterte

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rodrigo Duterte 2009.

Rodrigo "Rody" Roa Duterte, född 18 mars 1945 i Maasin, är en filippinsk politiker och borgmästare i Davao City. Han studerade i Davao City dit föräldrarna hade flyttat. Han avlade sin fil. kand. 1968 vid Lyceum of the Philippines University och jur. kand. vid San Beda College of Law.

Han arbetade från 1973 till 1977 som instruktör vid Regional National Police Academy. Mellan 1977 och 1983 arbetade han i ledande befattning vid kronofogdemyndigheten i Davao City. Duterte var åren 1988–1998 och 2001–2011 borgmästare i Davao City. 2013 inledde han sin tredje period som stadens borgmästare.

Duterte är en kontroversiell politiker och har kontakter med NPA. Han har därutöver blivit beskylld att stå bakom de dödspatruller som har dödat kriminella.

Vid valet 2007 valdes hans dotter Sara Duterte till vice borgmästare och man räknade med att hon skulle efterträda fadern vilket hon också gjorde i valet 2010. Som politiker har han ett starkt stöd från dels stadens fattiga befolkning men även av polis, militär och folk inom serviceyrken. Även några av de större kyrkorna i Davao City stödde honom öppet, då man såg honom som en garanti mot kriminalitet.

Presidentvalet 2016[redigera | redigera wikitext]

Duterte har ställt upp i Filippinernas presidentval år 2016. Under valrörelsen har han blivit kallad Sydostasiens Donald Trump pga flera av hans kontroversiella uttalanden. Duterte beskrivs ofta som en populist, ändå förväntas han bli filippinsk president. Hans popularitet beror på hans kriminalpolitik, Duterte har nämligen förespråkat att avrätta brottslingar, något som går hem i det otrygga Filippinerna. Den potentiella presidentkandidaten har även diskuterat en förändring av konstitutionen. När det gäller konstitutionaliserade frågor har han främst nämnt att han vill ha en parlamentarisk utveckling.

Något som skrämmer bedömare är att Duterte har föreslagit att rekrytera dödspatruller med uppgiften att leta reda på brottslingar. Han har även lånat att fylla Manillabukten med lik från kriminella. Dessutom har han skämtat både om våldtäktsoffer och påven, det har inte rubbat hans popularitet.Risken om Duterte tillträder är att den filippinska utvecklingen blir allt mer auktoritär och att hanteringen av mänskliga rättigheter brister. Andra bedömare tror att retoriken kommer mjukna vid en presidentvinst eftersom att det kommer bli svårt att förverkliga hans löften.[1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]