Rolf Hossinger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rolf Hossinger några dagar innan han vann VM i Köln

Rolf (Rodolfo) Hossinger, född 26 november 1930 i Mártires, Misiones, Argentina, död i maj 2005 i Buenos Aires, Argentina, var en svensk-argentinsk pilot.

Hossinger var uppvuxen i Kristianstad och blev världsmästare för Argentina i segelflyg öppen klass vid VM i Köln 1960 flygande en Skylark 3. Som svensk tävlande 1971 kom han tvåa vid SM. Hossinger deltog i en rad segelflygtävlingar internationellt, i Sverige och i Argentina.I Argentina tävlade han för klubben C.A.P Albatros. Han var pilot vid Aerolineas Argentinas, och på senare år flög han även luftskepp och varmluftsballong, där han innehade argentinska varmluftsballongflygarlicens nummer 1.

Efter genomförda evakueringflygningar 1982 i samband med Falklandskriget tilldelades Hossinger det argentinska flygvapnets förtjänsttecken.

Den 1 april 1987 genomförde Hossinger tillsammans med Eduardo Pablo Araoz den första överfarten av Río de la Plata mellan Argentina och Uruguay med varmluftsballong, på 80-årsdagen av den första gasballongöverfarten (av Aarón de Anchorena och Jorge Newbery).

Hossinger deltog vid ett flertal VM i segelflyg och senast vid WGC i Leszno, Polen 2003 som lagkapten för det argentinska laget.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Aerokurier 7/2005
  • Soaring Magazine July/2003