Ronald McDonald

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ronald McDonald, staty på bänk.

Clownen Ronald McDonald är en maskot som skapades 1963 för att göra reklam för McDonald's. Utmålad som en vänligt sinnad clown som bor tillsammans med en mängd hamburgerrelaterade varelser har han varit väldigt framgångsrik i att sälja produkter för företaget, främst Happy Meal tillsammans med flera andra maskotar så som Grimace, Hamburglar, Birdie the Early Bird och The Fry Kids.

Enligt den amerikanska boken Fast Food Nation känner 96 % av amerikanska skolbarn igen maskoten, bara Jultomten hade en högre igenkänningsfaktor.

Många McDonald's-restauranger har statyer av clownen i mänsklig storlek, oftast stående i entrén för att hälsa besökare välkomna eller så sitter han på en bänk, så att barn kan sätta sig bredvid honom eller i hans knä.

Det finns ett antal personer som arbetar heltid med att, i kostym, framträda som Ronald McDonald på sjukhus och liknande platser. Man har också samlat in pengar till Ronald McDonald-hus där föräldrar kan sova över medan deras barn får medicinsk behandling på intilliggande sjukhus.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]