Ronnie Lee

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ronnie Lee född 1951 är en brittisk djurrättsaktivist som 1976 grundade Animal Liberation Front (ALF) och tidningen Arkangel år 1989.

1970-talet var Lee medlem i Hunt Saboteurs Association (HSA) vilken startade som en utgrening av det som han kallade Barmhärtighetsbandet. Originalet av Barmhärtighetsbandet startades av en grupp av aktivister i England 1824 för att förhindra engelsk rävjakt genom att lägga ut falska doftspår till hundarna och blåste i jakthorn. Lee och en annan aktivist, Cliff Goodman, förnyade namnet 1972 och började attackera jägarnas fordon. De utvecklade sina attacker till att attackera laboratorier för djurförsök och säljägarnas båtar. Den 10 november 1973 starta de en brand på en byggnad i Milton Keynes med målet att försäkra sig om att djurtesterna inte skulle fortsätta, en strategi som ALF har fortsatt att följa under alla år.

ALF logo.svg

I augusti 1974 blev Lee och Goodman arresterade för att de deltagit i en plundring på Oxfords Djurtestcenter i Bicester, vilket gav dem namnet – Bicester two. De blev dömda till tre års fängelse men blev frisläppta efter ett år. Efter att Goodman blev frisläppt blev han den första polisinformatören för djurens rätt och frihet. Lee kom ut ur fängelset mer miliant än innan och organiserade 30 aktivister att sätta upp en ny frihetskampanj. År 1976 döpte han den till Animal Liberation Front – Djurens Befrielsefront (ALF), för att visa att kampanjen var skrämmande men även barmhärtig.