Rosenträ

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Provbit på rosenträ

Rosenträ är olika träsorter som utvinns av träd från släktet Dalbergia som tillhör familjen ärtväxter. Rosenträden växer i regnskogarna i Sydamerika bland annat Peru och Brasilien. Träden kan bli 30 meter höga och har röd bark och gröna spetsiga blad året runt och små gula blommor som växer i grupp. Veden kan man känna igen genom dess svagt rosenröda färg.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Namnet Roseaodora betyder rosdoftande eller väldoftande på latin, trädet kallas även Brasilianskt rosenträd. Det har ett välluktande trä som beskrivs för första gången i boken Gagnväxter av Lundaprofessorn Jönsson år 1910. På 1800-talet hittade fransmannen Guiana träd i Frankrike och började då utvinna olja ur träden. Oljan innehöll doftämnet linalol. Träslaget kommer från gruppen Dalbergia frutescens.

Odling och bruk[redigera | redigera wikitext]

Träden växer i regnskogen. När de är klara att skördas hugger man ned trädet i meterlånga bitar. Därefter flottas de till destilleringsanläggningar där veden flisas. Det utvinns även eteriska oljor från trädet. 1920 började man att odla rosenträ i Indien och det står nu för huvuddelen av all linaloeolja som utvinns där.

Hot mot arten[redigera | redigera wikitext]

Som med alla andra träd i regnskogarna lever rosenträden farligt. Det huggs ner mängder med träd för att komma åt virket. CITES har klassat träden som hotade på grund av avverkningen och exporten.

Källor[redigera | redigera wikitext]