Rotling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rotling är en kategori av tyska viner som framställs av en blandning av blå och gröna druvsorter, det vill säga en blandning av "rödvinsdruvor" och "vitvinsdruvor".[1] Blandningen av druvor jäses tillsammans och ger ett vin av samma färg som ett rosévin. Dock betecknas en Rotling ej som ett rosévin i Tyskland, då ett rosévin skall vara framställt enbart av blå druvsorter.

Beteckningen Rotling kan användas i alla tyska vinregioner, och därutöver finns två regionala varianter av Rotling med egna namn: Badisch Rotgold och Schillerwein. För att använda dessa regionala beteckningar måste vinet vara klassificerat som Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) eller Prädikatswein.

Badisch Rotgold[redigera | redigera wikitext]

Badisch Rotgold är en Rotling från vinregionen Baden och måste framställas av druvsorterna Spätburgunder (Pinot Noir) och Grauburgunder (Pinot Gris). Andelen Grauburgunder måste vara högre än andelen Spätburgunder.

Schillerwein[redigera | redigera wikitext]

Schillerwein är en Rotling från vinregionen Württemberg. Det finns inga restriktioner om vilka druvsorter som får ingå i ett Schillerwein.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Deutsches Weininstitut: Unterschiedliche Weinarten Arkiverad 7 juli 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 25 december 2008 (tyska)