Rosévin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vin
Ett glas rosévin

Vin
Vinrankor
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner


Rött vin
Vitt vin
Rosévin
Mousserande vin


Starkvin

Rosévin är ett ljusrött vin som framställs med olika metoder.

Den vanligaste metoden är att producera rosévin som man producerar vitt vin fast man använder blå druvor. Skalen får ligga med i urlakningen efter att man krossat druvorna. Hur länge skalen får vara med beror på vilken typ av rosévin man producerar. För vissa roséviner får skalen även vara med under en kort period vid jäsningen av musten för att ge vinet ännu starkare kulör och mustigare smak. Vissa druvsorter har så stark färg i skalen att så fort de spricker läcker en del färg ut i druvmusten och den blir omedelbart rosa. De flesta sådana viner görs på Zinfandel-druvan, brukar kallas för Blush Wine och är mer eller mindre påtagligt söta. Torra viner med den framställningsmetoden är mer sällsynta, ett exempel på ett sådant vin är dock det ganska unika vinet Gris Blanc från Gerard Bertrand i södra Frankrike.

Andra framställningsmetoder är genom kolsyrejäsning, genom att pressa vita druvor extra hårt vilket medför att den utsöndrar ett rött färgpigment och genom att använda en kombination av de ovanstående framställningsmetoderna.

Inom EU får rosévin endast göras på blå druvor.

En vanlig missuppfattning är att rosévin produceras genom att man blandar rött och vitt vin men detta är inte fallet vid producering av rosévin. Den metoden kallas Taché och är dock vanlig vid framställning av mousserande rosévin.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]