Royal National Theatre

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Royal National Theatre

Royal National Theatre, den brittiska kungliga nationalteatern, är en teater på South Bank i centrala London nära Waterloo Bridge. Byggnaden, som är ritad av Denys Lasdun och uppförd 1976–77, var en av flera kulturinstitutioner som på 1970-talet uppfördes vid stranden av Themsen.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Teatern grundades 1963. År 1968 fick den prefixet kunglig. Den flyttade till sina nuvarande lokaler 1977 och förfogar över bland annat tre stora scener. Teatern spelar allt från Shakespeare till samtida moderna pjäser. Den första föreställningen var Hamlet, som hade premiär den 22 oktober 1963.

Byggnaden[redigera | redigera wikitext]

Byggnaden är en utpräglas brutalistisk betongbyggnad med skulpturala betongformer. Byggnaden har varit mycket omdiskuterad, bland annat har Prins Charles jämfört den med en kärnkraftverk. På senare år[när?] har byggnaden fått allt högre status och är kulturminnesmärkt sedan 1994 och har också knutits starkare[av vem?] till verk av Le Corbusier, snarare än brittisk brutalism.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från National Theatre Engelskspråkiga Wikipedia, Royal National Theatre, 19 januari 2009.