Rybs

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rybs
Illustration sinapis arvensis.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Kålordningen
Brassicales
Familj Korsblommiga växter
Brassicaceae
Släkte Kålsläktet
Brassica
Art B. rapa
Underart Rybs
B. rapa ssp. oleifera
Vetenskapligt namn
§ Brassica rapa ssp. oleifera
Auktor (DC.) Metzg.)
Hitta fler artiklar om växter med

Rybs (Brassica rapa ssp. oleifera) är en ettårig oljeväxt, nära släkt med rova och åkerkål men även med raps.

Liksom raps finns två varianter, höstrybs och vårrybs, som sås på hösten respektive våren. Rybs är något härdigare än raps. Den odlas bland annat i Finland, där den är den viktigaste oljegrödan.

Officiell statistik om rybs[redigera | redigera wikitext]

Rybsfält i Parikkala kommun, Finland.

Omfattningen av rybsodlingen i Sverige har varierat ganska kraftigt. Vårrybs har sedan 1970-talets början odlats på större arealer än höstrybs. Under 2000-talet har arealerna som odlas med rybs minskat till närmast obetydliga nivåer. Detta kan delvis förklaras av att vinterhärdigare sorter av den mer högavkastande höstrapsen blivit tillgängliga.[1] På Jordbruksverkets webbplats publiceras årligen statistik om arealen som odlas med rybs i det Statistiska meddelandet JO 10 SM Jordbruksmarkens användning.

Den största skörden av höstrybs i Sverige var de 58 110 ton som bärgades år 1973. År 1984 bärgades 108 620 ton vårrybs, vilket är rekord för denna gröda.[1] På Jordbruksverkets webbplats publiceras årligen statistik om hektar- och totalskördar av rybs i det Statistiska meddelandet JO 16 SM Skörd av spannmål, trindsäd, oljeväxter, potatis och slåttervall. I Eurostats databas publiceras statistik om skörd och areal av rybs i Europa under kategorin Agriculture och underkategorin Agricultural production.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Jordbruksverket (2011). Jordbruket i siffror åren 1866-2007. ISBN 91-88264-36-X. http://www.jordbruksverket.se/omjordbruksverket/statistik/jordbruketisiffror.4.5586fdf512e8fc79a8480001553.html 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]